Wkeno

Hvordan forhindre en hai angrep

Haier er fryktede rovdyr, men mennesker er sjelden på menyen. Faktisk er langt flere mennesker drept eller skadd av hunder, bier, slanger, og en hel rekke andre dyr. Likevel kan haier være farlig, og alle som ventures i deres territorium må ha en sunn respekt for disse fiskene. Hvis du kommer til å innta vann bebodd av haier, er det en god idé å vite hvordan man skal bekjempe et angrep, men det er enda mer viktig å vite hvordan å minimere risikoen for angrep.

Trinn

Hvordan forhindre en hai angrep. Hold ut av farvann fult av hai.
Hvordan forhindre en hai angrep. Hold ut av farvann fult av hai.
 1. 1
  Hold ut av farvann fult av hai. Den beste måten å unngå hai angrep er å holde seg ute av vannet hvor haier bor. Dette betyr selvsagt bor ute i havet, men det betyr også bor ute av elvemunninger og kystnære elver og innsjøer. Den farlige Oksehodehai, spesielt, tåler ferskvann, og disse store haier er kjent for å reise opp elvene langt inn i landet. Faktisk har de blitt sett 2500 miles opp Amazon og så langt opp Mississippi-elven som Illinois. Hvis du ikke kan unngå å komme i vannet helt, i hvert fall prøve å unngå farlige soner.
  • Heed advarslene. Kystnære områder hvor haier har nylig blitt observert vil ofte ha lagt ut advarsler, og selv i fravær av disse, kan lokale folk være i stand til å varsle deg om potensielle farer. Hold ut av vannet hvis advart mot å gjøre det.
  • Unngå bratte stup og områdene mellom sandbanker. Disse er blant haier favoritt tomter.
  • Unngå vann forurenset med avløpsvann eller kloakk. Sharks trekkes til disse områdene. Selvfølgelig, det er ikke den eneste grunnen til å unngå forurenset vann.
  • Unngå bading i nærheten fiskeriaktivitet. Sharks kan komme inn for en matbit av fiskere garn eller linjer, og de kan bli tiltrukket av agn eller ved utkast. Selv i fravær av fiskebåter, hvis du ser sjøfugl stuper ned til vannet, er det en god sjanse det er fiskeriaktivitet eller fôring skjer.
 2. 2
  Kjenn din hai. Det er mer enn 300 arter av hai, men svært få av disse anses som farlige for mennesker. Faktisk, tre arter - den hvite tigeren, og oksen haier - er ansvarlig for de aller fleste menneskelige dødsfall. Disse haiene er vidt utbredt i kystnære farvann i hele verden, og hvis du ser dem eller vet de er til stede, bør du gå ut av vannet så fort som sikkert mulig. Oseanisk white-tip shark er mer vanlig i det åpne havet, og kan også være aggressive. Finn ut hva slags hai kan være til stede der du vil komme inn i vann, men husk at noen hai over 6 meter i lengde bør betraktes som potensielt farlig.
 3. 3
  Bære et våpen. Hvis du dykke i farvann der du sannsynligvis til å møte hai, bære et spyd-gun eller pol-spyd. På ingen måte bør du provosere et angrep eller lulle deg inn i en falsk følelse av trygghet med disse våpnene, men hvis du blir angrepet de kan redde livet ditt.
 4. 4
  Kle deg riktig. Hold deg til kjedelig badetøy og våtdrakt, som lyse eller prangende farger med høy kontrast kan tiltrekke seg haier. Unngå iført smykker, som refleksjonen av lys off slikt tilbehør er lik refleksjon av lys av en fisk skalaer, og det kan dermed gjøre at du ser ut som mat. Dekke dykking klokke med mansjett av våtdrakt. Tilsvarende unngå eller dekke ujevn tanning, som kontrasten gjør deg mer synlig for hai. De lyse gule og appelsiner typiske av redningsvester og flottører kan være attraktive for haier, men hvis du er i det åpne havet du trenger å tenke på at disse fargene også gjøre deg mer synlig for redningsmenn.
 5. 5
  Være årvåken. Du kan møte en rekke farer ved dykking, surfing, eller bading i havet og på kysten elver, og du bør alltid være skeptisk. Fortsett med forsiktighet i hva du gjør, og være klar over dine omgivelser. Hvis du oppdager en hai, ikke la det ut av syne til du er trygt på land eller i båten.
 6. 6
  Flytt grasiøst. Unngå sprut på overflaten av vannet, og forsøker å svømme jevnt til alle tider. Unngå plutselige eller uberegnelig bevegelser når i nærvær av haier, da disse kan trekke oppmerksomhet til deg og, enda verre, du gir inntrykk av å være såret. Hvis du ser en hai i nærheten mens du dykke, bo så stille som mulig for å unngå å tiltrekke sin oppmerksomhet eller truer den.
 7. 7
  Svøm i en gruppe. Uavhengig av fare for haier, bør du unngå å svømme alene. Hvis haier er til stede, men det er enda viktigere å reise med en kompis eller en gruppe. Sharks er mindre sannsynlig å nærme seg og angripe en gruppe mennesker, og hvis ett medlem av gruppen blir angrepet, er hjelpen umiddelbart tilgjengelig. Når dykking i nærvær av haier, bør ett medlem av gruppen belastes utelukkende med å se på haier og oppdager endringer i sin oppførsel.
 8. 8
  Gjenkjenne aggressiv atferd. Hai svømme sakte og jevnt er generelt ikke en trussel. De kan nærme dykkere, men er generelt bare nysgjerrig når de gjør det. Hvis en hai begynner å gjøre brå bevegelser, svømming raskt eller uregelmessig, eller hvis det viser tegn til aggresjon eller irritasjon - peker sine brystfinner ned, overordnede ryggen, peker hodet oppover, sikk-zagging, eller lading - det kan være vurderer et angrep. Svømme raskt og greit til sikkerhet, enten ut av vannet eller til en forsvarlig sted, og forberede seg til
 9. 9
  Hold ut av vannet om natten og under soloppgang og solnedgang. Sharks jakte mest aktivt på disse tider, og de er vanskeligere for deg å se i mørke forhold. Også i hai-liggende områder prøve å unngå overskyet dager, da det er tilnærmet lik lysnivået ved daggry og skumring er fôring ganger.
 10. 10
  Hold ut av vannet hvis blødning. Hvis du har et åpent sår. Kvinner trenger ikke være bekymret hvis de opplever menstruasjonsblødning. Tamponger bøte på dette, og uten en mengden blod utgitt i en 30-45 minutters dykk ville være eksepsjonelt minuscule.
 11. 11
  Unngå å provosere haier. Litt mindre enn halvparten av dokumenterte hai angrep resultat fra provokasjon eller trakassering av haier, spesielt med dykkere. Bruk sunn fornuft, og gi haier god plass. Ikke prøv å fange eller prod haier. Ikke hjørne dem, og ikke prøve å komme nær dem til å fotografere dem. Men, hvis du har å komme nær, sørg for å bære et våpen. (Se tidligere avsnitt.)

Tips

 • Mens haiene bebo hav over hele verden, angrep er mest hyppig i Florida. Andre "hotspots" inkluderer Australia, Hawaii, Sør-Afrika og California.
 • Holde dyr ut av vannet. Deres sprut og uberegnelig bevegelser, kombinert med sin mindre størrelse, kan trekke oppmerksomheten til aggressive haier.
 • Unngå å skrive inn vann i tidlig morgen eller sent på kvelden / natten, så dette er når haier er generelt mest aktive med fôring deres og har en tendens til å flytte nærmere innaskjærs.
 • Der det er sel, er det sannsynlig haier. Unngå å bade eller kajakk i bukter hvor sel lever.
 • Unngå bading i grumsete eller skittent vann da dette kan øke sjansen for en hai tok deg for en av sine vanlige byttedyr kilder (skilpadder, seler etc).
 • Hvis du dykker og har fisk eller abalone, (når undervannsjakt, for eksempel), ikke binde fangsten din til kroppen din. Sørg for at du raskt og enkelt kan åpne sperren hvis du ser en hai, og la fangsten gå og gå ut av området hvis en hai dukker opp. Haien er sannsynligvis mer interessert i fisken enn det er i deg.
 • Ikke ha posete klær. Det gjør at du ser ut som en sliter fisk.
 • Ved dykking, gå rett til bunns. Hvis du svømmer på overflaten vil det gjøre at du ser ut som en fisk.
 • Prøv å unngå å komme i vannet når ingen hai garn eller badevakter er tilstede.
 • Det er for øyeblikket ingen troverdig "hai frastøtende" kommersielt tilgjengelig, selv om både en elektronisk enhet og et kjemikalie som synes å være effektiv har blitt utviklet de siste årene. Det kan være tilgjengelig for forbrukere i nær fremtid.
 • Hai bur er effektive, men de sterkt begrense din evne til å utforske, og de er ikke nyttig for, eller tilgjengelig for, de fleste dykkere og recreationists.

Advarsler

 • Tilstedeværelsen av niser og delfiner gjør ikke et område trygt. Mens disse dyrene er kjent for å angripe haier, de også beiter på noen av de samme byttedyr, og de kommer sannsynligvis til å bli funnet i det samme området.
 • Utvise særlig forsiktighet i grumsete vann. Når sikten er lav, kan en hai ta deg av overraskelse. I tillegg kan en hai angriper deg i dårlig sikt fordi det feil du for et annet dyr. Den vanligste formen for hai angrep er en hit-and-run angrep, der haien biter en gang og deretter forsvinner, ofte i grumsete vann eller bryte surfe nær kysten. Det er antatt at haien går inn for en smak og da, innser at mennesket er ikke hva det forventet, går bort.
 • Også mens i fersk-eller brakkvann, nær kysten, være forsiktig med oksen haier som kan gå i ferskvann og saltvann.
 • Angrep av store eller mellomstore haier er farlige og potensielt dødelige. Selv mindre haier (og en rekke andre typer fisk) kan påføre smertefulle biter, så unngå å provosere dem, og alltid utvise forsiktighet når i riket sitt.