Wkeno

Hvordan slutte å være sjefete

Finner du deg selv å være overbærende også? Har ingen ønsker å være din partner i arbeid eller skole prosjekter fordi du har en tendens til å dominere alt? Følgende trinn vil hjelpe deg å komme til kjernen av hvorfor du er så sjefete i første omgang, og hvordan du kan bryte vanen.

Trinn

Hvordan slutte å være sjefete. La gå av perfeksjonisme.
Hvordan slutte å være sjefete. La gå av perfeksjonisme.
 1. 1
  Vær tålmodig. Når du er vant til å være i rollen som leder (eller diktator eller tyrann, i andres øyne) det kan være uutholdelig å tre til side og vente på noen andre til å gå opp, og enda mer forferdelige å se dem rote på en oppgave som du kan oppnå så raskt og enkelt. Men hva er rush? Vil det virkelig være slutten av verden hvis ting ikke går så glatt som planlagt? Slapp helt av. Ta et dypt åndedrag. Vent.
 2. 2
  La gå av perfeksjonisme. Noen ganger er vi sjefete fordi vi vil ha ting gjort riktig, og det er ingenting galt med å streve for en godt utført jobb, er det? Saken er, det er mer enn én måte å oppnå et godt resultat, og bare fordi din vei er den mest effektive måten å komme seg fra punkt A til punkt B betyr ikke at det er den beste måten. Ved å anta din vei er den beste måten, låse deg ut kreativiteten til andre, og du også chip bort på moral. Begge disse tingene er begrensende faktorer i det lange løp, og det er ikke et godt resultat. Hvis alt annet mislykkes, søke profesjonell hjelp. Å være "sjefete" eller en "kontroll freak" er litt over-the-counter vilkår for å være narsissistisk. (Vær oppmerksom også at dette problemet er utbredt blant terapeuter. (Se "The Drama av Gifted Child" av Alice Miller.)
 3. 3
  Investere i mennesker. Mange sjefete folk fokusere sin oppmerksomhet på inkompetanse, og klarer de ikke å legge merke potensial og fremgang. Prøv å være mer oppmerksomme på folks individuelle talenter. Gi positive tilbakemeldinger. Mye av det. Ikke bare se folk som verktøy, som et middel til en slutt, som maskiner. For folk til å tenke selv, de trenger å lære, og for å lære, noen ganger trenger vi å gjøre feil. Stole på dem, og gi dem en rettferdig feilmargin. La dem vite at du er der for å hjelpe, men ikke se over sine skuldre eller ta over deres oppgaver.
 4. 4
  Forbedre dine kommunikasjonsevner. Mange ganger er det ikke hva du sier som kommer ut som sjefete, det er hvordan du sier det. Din tone og frasering kan gjøre en person føler meg som en inkompetent brikke i en maskin, eller det kan gjøre dem føler at du inviterer dem til å nå et verdig mål med deg. Lær hvordan å øve ikkevoldelig kommunikasjon og hvordan å gi en feedback-sandwich.
 5. 5
  Strebe etter enighet. Ingenting fremmer team-building som konsensus-bygningen. Selv om det er mer tidkrevende enn demokratisk stemmegivning (dvs. flertallet reglene), er konsensus prosessen mer sannsynlig å resultere i at alle parter å nå felles plattform. Du kan være en tilrettelegger, slik at alles mening blir hørt, og at det blir gjort vedtak som er tilfredsstillende for alle involverte.
 6. 6
  Be om ærlige tilbakemeldinger. Be om det ærlig talt, ikke bare fordi det er en god idé eller gjør et godt inntrykk. Forklare folk at du vet at du kan gå av som sjefete eller dominerende noen ganger, og du ønsker å endre stil. Be dem om å gi deg beskjed når du kommer ut som sjefete, enten ved å trekke deg til side, eller ved å sende deg en anonym notat eller e-post. Vær ydmyk og be om deres hjelp.

Tips

 • Noen ganger vil du bare nødt til å ta et dypt pust og telle til ti. La deg slappe av, og enda viktigere, tror jeg, før du snakker, eller ta affære.
 • Å være sjefete ikke nødvendigvis gjør deg en god sjef. Følge trinnene under Hvordan være en god sjef gjør.

Advarsler

 • I noen tilfeller, når du slutter å være sjefete, kan du oppleve at folk som en gang syntes å like deg ikke gjøre det lenger. Dette er ikke fordi du er på noen måte mindre tiltalende, men rett og slett fordi du ikke skremmer dem lenger. Gi opp bossiness på egen risiko.