Wkeno

Hvordan å behandle et brannsår

Det kan ta en ettermiddag i solen, eller det kan skje på et øyeblikk, uansett hvor lang tid det tar, brannskader er en vanlig, men svært smertefull skade. Mens mindre brannskader vil gro uten mye legehjelp, alvorlige forbrenninger krever spesiell omsorg for å hindre smitte og redusere alvorlighetsgraden av arrdannelse. Før du behandler et brannsår, er det viktig å forstå hva slags-eller grad-of brenner du har lidd. Les videre for beste praksis i brenne behandling.

Trinn

Hvordan å behandle et brannsår. Første grads forbrenning.
Hvordan å behandle et brannsår. Første grads forbrenning.

Klassifisere brenne før behandling

Fastslå alvorlighetsgraden av brenne. Alvorlighetsgraden av brenne vil avgjøre hvilken behandling som er best.

 1. 1
  Første grads forbrenning. Dette er den vanligste, og minst alvorlige forbrenninger. Huden vil se noe rødt og brenne vil være smertefullt og veldig følsom for berøring. Denne type brenner bare omfatter det ytre laget av huden (epidermis), og er vanligvis for solbrenthet (solarium eller brenning).
 2. 2
  Annengrads forbrenning. Annengrads forbrenninger er mye mer smertefullt enn første grads forbrenning og er vanligvis ledsaget hevelse og blemmer. En dårlig solbrenthet eller en solbrenthet på noen med svært lys hud mitt opphav til nivået av en annengrads forbrenning. Annengrads brannskader er også vanlig på kjøkkenet-sprutet varm olje, eller en utilsiktet bump av komfyren eller ovnen elektriske elementer kan steke huden på et øyeblikk.
  • Annengrads forbrenninger oppstår når overhuden har blitt brent igjennom og det andre lag av huden (dermis) har også blitt brent.
  • Blemmer er gul i fargen og vil komme på egenhånd med ny hud utvikle under (etter lag av crackly film bryter av). Andre-grads forbrenning knyttet til solen kan eller ikke kan svelle.
 3. 3
  Tredje grad brenne. En av de mest alvorlige typen brannskader, tredje grads forbrenninger oppstår når alle lagene i huden blir brent gjennom og brenningen har nådd det underliggende vevet. Huden kan virke stiv og læraktig i utseende, og kan vises voksaktig hvit. Skader på nerver kan også oppstå og nummenhet kan utvikle seg i området.
 4. 4
  Fjerde-graders brenne. Avhengig av omfanget av nerveskader, kan det ikke være noen smerte i det hele tatt, og området vil se svertet eller forkullet. Dette er den mest alvorlige formen av et brannsår som når utover den underliggende vevet inn i muskler, nerver og bein.
 5. 5
  Kjemisk forbrenning. De fleste kjemiske brannsår er forårsaket av vanlige syrer og alkalier brukes i industrien. Brenningen er grå til brun i farge, på grunn av de kjemisk brutt ned protein på huden. Etseskader er dypere enn de først vises som indikerer pågående skade. Også tar graden av vevsskade lengre tid å identifisere på grunn av en økning i dybde etter 13 til 24 timer.

Behandling av mindre brannskader

 1. 1
  Administrere førstehjelp for å behandle skaden. Første grad og andre grads forbrenning som er færre enn tre inches i diameter er generelt ansett mindre brannskader. Disse typer brannskader vanligvis leges raskt med minimal omsorg. Følg disse trinnene for å administrere førstehjelp for mindre brannskader.
 2. 2
  Avkjøl det forbrente området. Løpe kule (ikke kaldt) vann over området i 10 til 15 minutter. Dypp brenne i kjølig vann hvis rennende vann ikke er tilgjengelig. Ikke legg is direkte på brenne, da dette kan føre til ytterligere skade på huden.
 3. 3
  Ikke satt på en bandasje. Bandasjer vil utrydde luft, noe som gjør såret ta lenger tid å helbrede.
 4. 4
  Ta en smertestillende (smerte reliever). Noen av de vanlige over-the-counter smertestillende midler vil fungere. Disse inkluderer aspirin, paracetamol, ibuprofen eller naproxen.
 5. 5
  Pakk de sårede området løst med rent tørt gasbind. Gasbind beskytter brenner fra luften, rusk, skitt og forurensning. Bruk en non-stick dressing for å hindre stikker til skaden på en annengrads forbrenning.
  • Du bør endre dressing hver dag, vaske såret forsiktig og på nytt lotion eller aloe som nødvendig for å hindre smitte. Vask hendene før du behandler det brenner.
 6. 6
  Se etter tegn på infeksjon. Infeksjon er uvanlig ved forbrenning av denne type, men som er mulig hvis blemmer.

Behandling av alvorlige brannskader

Se en lege umiddelbart. Annengrads forbrenninger dekker et større område, tredje eller fjerde-graders forbrenninger og eventuelle betydelige brannskader på ansikt, hender, føtter, lyske, eller en stor felles (f.eks, kne eller albue) bør behandles som store brannskader. Med alle de store brannskader, søke medisinsk hjelp så snart som mulig. Følg trinnene nedenfor for å ta vare på disse brannskader før du kan få den skadde inn i omsorgen for en lege.

 1. 1
  Ring for nødetatene umiddelbart.
 2. 2
  Ikke fjern eventuelle innebygde forkullede klær eller materiale. Fjerne klær fra brente områder kan forårsake blødninger. Men hvis ikke sittende fast i brannsåret, bør du fjerne smykker og ubrent klær hvis kan innsnevre det forbrente området.
 3. 3
  Påfør kule, våte omslag til brente området for en svært kort periode.. Dette vil redusere kroppstemperaturen noe. Men ikke bruke is eller dypp det berørte området i kaldt vann i lengre perioder av gangen.
 4. 4
  Vær forberedt på å behandle brannsår offer for sjokk. Se etter sjokk symptomer: svak, rask puls, klam hud, forvirring eller bevisstløshet, kvalme, combativeness.
  • Hvis mulig, heve brenne over hjertet. Denne fremgangsmåten vil hjelpe til å redusere sannsynligheten eller alvorlighetsgraden av sjokk.
 5. 5
  Forbli rolig. Bo med offeret til hjelpen kommer.

Behandling av kjemiske brannsår

 1. 1
  Rense såret. Bruk en børste til å feie av noe pulver eller pulver hvis det finnes.
 2. 2
  Skyll det berørte området. Bruke kaldt rennende vann for å skylle kjemikalier av kroppen din.
 3. 3
  Fjern potensielle irritanter. Ta av noen smykker eller klær som har hatt kontakt med kjemikaliet.
 4. 4
  Beskytt det forbrente området. Pakk den brenne med en ren klut eller en tørr, steril bandasje.

Når bør du oppsøke lege

 1. 1
  Selv små brannskader kan ha stor, og svært alvorlig effekt på kroppen. Se en lege hvis følgende betingelser er møtt:
  • En annengrads forbrenning som er lik eller større enn 3 inches i diameter.
  • For noen tredje eller fjerde-graders forbrenninger.
  • For eventuelle brannskader som dekker store deler av hender, føtter, ansikt, lyske, rumpe eller en stor felles på kroppen.
  • Hvis det er problemer med å puste eller hvis det brenner påvirker luftveiene.
  • Burns ledsaget av røyk innånding.
  • Hvis det er ukontrollert smerte, svakhet eller sykdom.

Årsaker til brannskader

Burns oppstår når huden utsettes for temperaturer høyere enn 140 grader F (60 C). Eksponering for ulike stoffer og elementer kan føre til forbrenninger. Følgende viser noen vanlige årsaker til brannskader.

 • Brann
 • Varm væske eller damp
 • Varme gjenstander som metall eller glass
 • Elektrisitet
 • Stråling fra kreft behandlinger eller diagnostisk utstyr som X-ray maskiner
 • Ultrafiolett lys fra solarium eller solen
 • Kjemikalier som syrer, baser, bensin, maling tynnere, og andre
 • Friksjon som for eksempel et teppe brenne

Tips

 • Aldri pop eller briste noen blemme forårsaket av et brannsår.
 • Vask hendene før du berører eller behandle brannskader. Bruk hansker hvis det er mulig
 • Dette rådet skal ikke erstattes av lege. Er du i tvil, kontakt en lege umiddelbart.
 • Bruk kun rent, rent, kaldt vann eller saltvann løsning hvis tilgjengelig som førstehjelp for store brannskader og beskytte området med en steril eller svært ren klut, for eksempel et ark (men holde personen varm i kaldt vær) og søke legehjelp.
 • Påfør en bit av aloe vera på mindre brannskader og dekk lett med bandaid. Sov som dette.
 • Alle som brant til tredje grads eller høyere må transporteres med ambulanse (eller LifeFlight, avhengig av avstand) til nærmeste traumesenter.
 • Legg merke til at det også er femte og sjette-grads forbrenning, men disse begrepene brukes vanligvis bare av medisinske fagfolk.
 • Pakk mindre eller alvorlige brannskader med plastfolie hvis ingen gasbind er tilgjengelig. Det vil bidra til å forhindre smitte, underveis til sykehuset eller på annen måte.

Advarsler

 • Ikke behandle store / alvorlige brannskader ved hjelp lotion, krem, olje, fett (fett), smør eller andre salver.
  • Slike førstehjelp bremser ned medisinsk behandling fordi det må fjernes når riktig medisinsk behandling begynner på de skadede områdene.
 • Oppsøk lege så snart som mulig for eventuelle alvorlige brannskader. Disse vil ikke leges på egen hånd og trenger legehjelp.
 • Burns fra radioaktivt materiale er en helt annen sak. Søk medisinsk hjelp immedietly hvis du har mistanke om stråling er involvert og ta skritt for å beskytte deg selv og pasienten

Ting du trenger

 • Kaldt vann, ikke veldig kaldt
 • Analgetikum
 • Sterile bandasjer
 • Gasbind