Wkeno

Hvordan bruke en urin kateter for en kvinnelig

Kateter tømme urin fra blærer av pasienter som ikke kan tømme blæren på egen hånd, eller som har begrenset mobilitet hindrer dem fra å gå på toalettet. Sette inn et kateter inn i urinrøret på kvinnelige pasienter kan være problematisk, som å finne den kvinnelige urinrøret meatus er en utfordring. Dette gjelder særlig hvis pasienten er overvektig eller har hatt barn.

Trinn

Hvordan bruke en urin kateter for en kvinnelig. Plasser pasienten på ryggen med knærne fra hverandre og føttene sammen.
Hvordan bruke en urin kateter for en kvinnelig. Plasser pasienten på ryggen med knærne fra hverandre og føttene sammen.
 1. 1
  Plasser pasienten på ryggen med knærne fra hverandre og føttene sammen. Til hjelp i posisjonering, kan du plassere et brettet håndkle under korsryggen hennes, den trekantede bein i bunnen av ryggraden.
 2. 2
  Åpne en steril kateterisering kit. Den bør inneholde en engangs kateter, bomullspinner eller pads, et desinfeksjonsmiddel til å rense urin meatus og området rundt, antiseptisk, glidemiddel, latex hansker, og en drape for pasienten.
 3. 3
  Ta på hanskene.
 4. 4
  Åpne antiseptisk løsning og smøremiddel. Påfør antiseptisk til puten. Dersom pasienten har fått forskrevet lidokain for smertelindring, bruke den i stedet for glidemiddel i settet.
 5. 5
  Plasser det sterile draperingen over pasienten.
 6. 6
  Test ballongen hvis du setter inn en foley kateter. Blås opp ballongen gjennom luftventilen med sterilt saltvann ved hjelp av sprøyte, hvis det blåser, fjerne saltvann for å tømme det før innsetting. Hvis ballongen unnlater å blåse, kast kateteret.
 7. 7
  Påfør en generøs mengde smøremiddel eller lidokain gel til slutten av kateteret.
 8. 8
  Bruk ikke-dominant hånd å skille kjønnsleppene. Hold kjønnsleppene skilles gjennom hele prosedyren.
 9. 9
  Ikke test ballongen av en silisium kateter. Ballongen gjør med fullt tilbake til det pre-oppblåst form etter testing, noe som kan irritere urinrøret under innsetting.
 10. 10
  Rengjør vulva med antiseptisk.
 11. 11
  Finn urinrøret meatus. Ved hjelp av klitoris og vagina som landemerker, se etter urinrøret meatus mellom de to.
  • I noen kvinnelige pasienter, kan de urinrøret meatus være skjult inne i skjedeåpningen. For å visualisere det, bruke tommelen på nondominant hånden til å presse mot vulva ca 1/2 til 1 cm (1-2 cm) under klitoris og dra oppover. Dette vil også stabilisere vev som du setter inn kateteret.
  • Du kan bedre se urinrøret meatus bedre ved swabbing området med jod. Dette kalles "kyss"-metoden.
 12. 12
  Føre inn katetret. Ta tak i kateteret ikke mer enn to inches (5 cm) fra enden og sett den inn i urinrøret meatus, fiske det litt oppover. Når du ser flyten av urin fra kateteret, fortsette å sette den i ytterligere 1-2 inches (3-5 cm).
 13. 13
  Blås opp ballongen hvis du bruker en foley kateter for å holde den på plass. Kapasiteten av ballongen er trykt på luftventilen. Etter inflasjon, trekker forsiktig på kateteret for å plassere ballongen mot blæren nakke.
 14. 14
  Tape kateteret til pasientens ben og legge ved en urinpose.

Tips

 • Av og til, når urinrøret meatus er vanskelig å visualisere, kan det hende du har ledet kateter inn i skjeden snarere enn urinrøret meatus. La feilsendt kateter på plass for å hjelpe deg å unngå skjeden mens du bruker et nytt kateter for din neste forsøk.

Ting du trenger

 • Kateterisering kit
 • Aktuelt lidokain gelé
 • Jod vattpinne
 • Medisinsk tape
 • Urinpose