Wkeno

Hvordan gjøre grunnleggende førstehjelp

Grunnleggende førstehjelp refererer til den innledende prosessen med å vurdere og å ivareta behovene til noen som har blitt skadet eller er i fysiologisk nød på grunn av kvelning, et hjerteinfarkt, allergiske reaksjoner, narkotika eller alkohol eller andre medisinske nødssituasjoner. Grunnleggende førstehjelp kan du raskt fastslå en persons fysiske tilstand og riktig løpet av behandlingen. Du bør alltid søke profesjonell medisinsk hjelp så snart du er i stand til, men etter riktig førstehjelp kan være forskjellen mellom liv og død.
Merk: Mye av denne artikkelen omhandler førstehjelp for livstruende situasjoner der offeret ikke svarer. Mange av disse trinnene vil ikke gjelde i situasjoner der du allerede kjenner problemet eller omfanget av skade på en person. I så fall bør du søke etter den bestemte artikkelen, eller skumme dette å finne mer informasjon om adressering spesielle forhold.

Trinn

Hvordan gjøre grunnleggende førstehjelp. Unngå å flytte offeret.
Hvordan gjøre grunnleggende førstehjelp. Unngå å flytte offeret.
 1. 1
  Vurdere situasjonen. Er det ting som kan sette deg i fare for skade? Er du eller offeret truet av brann, giftig røyk eller gasser, en ustabil bygning, lever elektriske ledninger eller andre farlige scenario? Ikke rush inn i en situasjon hvor du kan ende opp som et offer selv.
  • Hvis nærmer offeret vil medføre fare for liv, søke profesjonell hjelp umiddelbart, de har høyere nivåer av trening og vet hvordan de skal håndtere slike situasjoner.
 2. 2
  Husk a, b, cs. A, B, Cs av førstehjelp referere til de tre viktige ting du må se etter.
  • Airway - Har personen en uhindret luftvei?
  • Breathing - Er personen puste?
  • Sirkulasjon - Betyr vise personen en puls på store puls poeng (håndleddet, halspulsåren, lyske)?
 3. 3
  Unngå å flytte offeret. Unngå å flytte offeret med mindre de er i umiddelbar fare. Flytting av en offer vil ofte gjøre skade verre, spesielt i tilfellet med ryggmargsskader.
 4. 4
  Ringe nødtelefonen. Ring etter hjelp eller fortelle noen andre (en bestemt person, hvis det er mulig) å ringe etter hjelp så snart som mulig. Hvis du er den eneste personen på scenen, prøver å etablere puste før du ringer etter hjelp, og ikke la offeret alene for en omfattende mengde tid.
 5. 5
  Bestem reaksjonsevne. Hvis en person er bevisstløs, prøv å vekke dem ved forsiktig risting og snakker til dem.
 6. 6
  Hvis personen fortsatt ikke svarer, forsiktig rulle dem på ryggen og åpne hans luftveier.
  • Hold hodet og nakken justert.
  • Rull forsiktig dem på ryggen mens du holder hodet.
  • Åpne luftveiene ved å løfte haken.
 7. 7
  Se, lytt og føl etter tegn på pusting. Se etter offerets bryst å stige og falle, lytt etter lyden av pusten (legg øret nær nese og munn, og føler etter pusten på kinnet ditt.
  • Hvis offeret ikke puster, se avsnittet under.
  • Hvis pasienten puster, men er bevistløs, rull dem på deres side, holde hodet og nakken på linje med kroppen. Dette vil bidra til å renne i munnen og hindre at tungen eller oppkast fra blokkerer luftveiene.
 8. 8
  Se offerets sirkulasjon. Se på offerets farge og sjekke puls (halspulsåren er et godt alternativ, det er plassert på hver side av halsen, under kjevebenet). Hvis offeret ikke har en puls, starte HLR.
 9. 9
  Behandle blødning, sjokk, og andre problemer som trengs. Etter at du har fastslått at pasienten puster og har en puls, bør neste prioritet være å kontrollere blødninger. Spesielt i tilfelle av traumer, bør ta skritt for å kontrollere eller hindre støt. Klikk på noen av de koblede artikler for detaljerte instruksjoner om hvordan å håndtere en bestemt problem.
  • Hvordan å stoppe blødning - Kontroll av blødning er en av de viktigste tingene du kan gjøre for å redde et traume offer. Bruke direkte press på et sår før du prøver noen annen metode for å administrere blødning. Les den koblede artikkelen for mer detaljert fremgangsmåte du kan ta.
  • Hvordan å behandle sjokk - Shock, et tap av blodtilførsel til kroppen, følger ofte fysisk og tidvis psykiske traumer. En person i sjokk vil ofte ha kjølig, klam hud, bli opphisset eller har en endret mental status, og har blek farge til huden rundt ansiktet og leppene. Ubehandlet, kan sjokket være dødelig. Alle som har hatt en alvorlig skade eller livstruende situasjon står i fare for støt. Klikk på den koblede artikkelen for informasjon om hvordan å behandle sjokk.
  • Hvordan hjelpe en kvelende offer - Kvelende kan føre til død eller varig hjerneskade i løpet av minutter. Les denne artikkelen for måter å hjelpe en choking offer. Artikkelen tar for å hjelpe både barn og voksne choking ofre.
  • Hvordan å behandle et brannsår - Unn første og andre grads forbrenning ved å dyppe eller skylle med kaldt vann (ikke is). Ikke bruk kremer, smør eller andre salver, og ikke pop blemmer. Tredjegrads forbrenninger skal være dekket med en fuktig klut. Fjern klær og smykker fra brennes, men ikke prøv å fjerne forkullede klær som sitter fast til brannsår.
  • Behandle en hjernerystelse - Hvis offeret har lidd et slag mot hodet, se etter tegn på hjernerystelse. Vanlige symptomer er tap av bevissthet etter skaden, forvirring eller svekket hukommelse, svimmelhet, kvalme og slapphet. Les den koblede artikkelen for de beste måtene å behandle en hjernerystelse.
  • Hvordan å behandle en rygg skade offer - Hvis du mistenker en rygg skade, er det spesielt viktig at du ikke flytte offerets hode, nakke eller rygg med mindre de er i umiddelbar fare. Du må også ta ekstra hensyn når du utfører kunstig åndedrett eller HLR. Les denne artikkelen for å lære hva du skal gjøre.
  • Hvordan å behandle et skuddsår - skuddskader er alvorlig og uforutsigbar. Les videre for spesielle hensyn ved behandling av noen som har lidd et skuddsår.
 10. 10
  Bo med offeret til hjelpen kommer. Prøv å være en beroligende tilstedeværelse for offeret før hjelp kan komme fram.

Hvis offeret ikke puster

Følg disse trinnene for å gjenopprette puste i en bevisstløs offer. Disse trinnene forutsetter at du allerede har utført haken lift beskrevet ovenfor (se bilde).

 1. 1
  Sjekk for frie luftveier. Fjern eventuelle åpenbare blokkering.
 2. 2
  Dekk til offerets munn med din egen.
 3. 3
  Knip offerets nese lukket.
 4. 4
  Forsøk å fylle offerets lunger med to langsomme åndedrag. Hvis åndedrag er blokkert, omplassere luftveiene. Pass på at hodet er vippet litt frem og tungen er ikke hindre det. Prøv på nytt.
 5. 5
  Hvis åndedrag er fortsatt blokkert, gi 5 raske, kraftfulle abdominal kaster. Dette er tilsvarende Heimlich manøver i en stående person.
  • Skreve offeret.
  • Plasser en knyttneve rett over navlen og under brystbenet.
  • Thrust oppover for å slippe ut luft fra lungene.
  • Feie munnen for å fjerne eventuelle fremmedlegemer.
  • Prøv to langsomme åndedrag igjen.
  • Gjenta til du har lykkes i å fjerne objektet fra luftrøret.
 6. 6
  Med åpne luftveier, begynner redde puste.
  • Gi en pust hvert 5. sekund.
  • Sjekk at brystet stiger hver gang.
 7. 7
  Administrere HLR hvis offeret ikke har en puls.
 8. 8
  hvis du ikke vet hvordan du gjør HLR så ikke prøv det. vente på politiet

Tips

 • Hvis mulig, bruk gummihansker eller andre barrierer for å beskytte deg mot andres kroppsvæsker.
 • Så mye som denne artikkelen kan dekke, vil du bare lære så mye fra å lese trinnene på hvordan du gjør dette. Som sådan, kan du prøve å finne opplæring i førstehjelp og / eller HLR hvis det er mulig - dette gir deg, leseren, evnen til å lære hands-on nøyaktig hvordan du skal binde frakturer og dislokasjoner, bind moderate til alvorlige sår, og selv utføre HLR, og du vil finne deg selv bedre forberedt for behandling av de som trenger det etter treningen. I tillegg er disse sertifiseringene også beskytte deg i tilfelle søksmål - mens barmhjertige samaritan lover vil beskytte deg i disse tilfellene, sertifiseringer bare styrke dette.
 • Hvis en person blir spiddet på et objekt, må du ikke fjerne det med mindre det er til hinder frie luftveier. Fjerning av objektet vil sannsynligvis føre til ytterligere skader og øke graden av blødning. Unngå å flytte den personen. Hvis du flytte dem, kan du forkorte og sikre objektet.

Advarsler

 • Før du berører et offer eller gjengi noen aide, får samtykke til å behandle! Kontroller lovene i ditt område. Rendering aide uten samtykke kan føre til rettslige skritt. Hvis noen har en "Ikke gjenopplive" rekkefølge, respektere det. Hvis personen er bevisstløs, og i fare for død eller skade, uten noen kjente "Ikke gjenopplive" rekkefølge, gå videre og behandle med.
 • Aldri prøve å tilbakestille en brukket eller forstuet bein. Husk, dette er førstehjelp - hvis du gjør dette, er du forbereder en pasient for transport. Med mindre du er 110% sikker på hva du gjør, tilbakestille en forvridning eller brukket bein løper en sterk risiko for å gjøre ting verre.
 • Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, overlate til fagfolk. Hvis det ikke er et liv-kritiske skader, gjør gale ting kan være farlig for pasienten. Se merknaden om trening, opp ovenfor i tips.

IKKE FLYTT PERSON. Det kunne skade dem enda mer. Vent til politi / EMS / Brann å komme til å ta vare på personen.

 • Aldri, aldri sette deg selv i fare! Så mye som dette synes å mangle medfølelse, husk at det å være en helt, i dette tilfellet, betyr ingenting hvis du kommer tilbake døde.
 • Flytte noen med ryggmarg skade kan øke sannsynligheten for lammelser eller død.
 • Ikke berør noen som blir sjokkert av en elektrisk strøm. Slå av strømmen eller bruke et stykke av ikke-ledende materiale (for eksempel tre, tørt tau, tørre klær) for å skille ham fra strømkilden før du tar på ham.