Wkeno

Hvordan gjenkjenne stråling sykdom

Stråling sykdom, medisinsk kjent som akutt stråling syndrom (ARS) og ofte kalt strålingsskader eller stråling toksisitet, er en samling av symptomer som oppstår etter eksponering for en stor mengde av ioniserende stråling over en kort tidsperiode. Stråling sykdom er vanligvis forbundet med akutt eksponering og har en karakteristisk sett av symptomer som vises på en ryddig fashion.Read på å forstå mer om stråling sykdom.

Trinn

Hvordan gjenkjenne stråling sykdom. Forstå årsaken til stråling sykdom.
Hvordan gjenkjenne stråling sykdom. Forstå årsaken til stråling sykdom.
 1. 1
  Forstå årsaken til stråling sykdom. Stråling sykdom er forårsaket av ioniserende stråling. Denne typen stråling kan ta form av røntgenstråler, gammastråler og partikkel bombardement (nøytron bjelke, elektronstråle,, mesoner, og andre). Ioniserende stråling fører til umiddelbare kjemiske effekter på menneskelig vev. Det finnes to typer av eksponering er mulig, nemlig bestråling og forurensning. Bestråling innebærer eksponering for stråling bølger som bare forklart, mens forurensning innebærer kontakt med radioaktivt støv eller væske. Akutt stråling sykdom oppstår bare med bestråling, mens forurensning resulterer i absorpsjon av radioaktivt materiale gjennom huden og transport til benmargen hvor det kan resultere i cancer.
  • Ikke-ioniserende stråling kommer i form av lys, radiobølger, mikrobølger og radar. Det forårsaker ikke skader på kroppen.
 2. 2
  Forstå utviklingen av stråling sykdom. Stråling sykdom begynner vanligvis når en persons kropp (eller mesteparten av den) har vært utsatt for en meget høy dose av stråling som er i stand til å trenge gjennom den, og dermed å nå de indre organer, i et kort tidsrom (vanligvis i løpet av minutter). Det er behov for en terskeldose for sykdom å oppstå, graden av dosen er den mest avgjørende faktor for helse-virkningen. Følgende tider og eksponeringsnivåer indikerer hvor alvorlig eksponering for stråling:
  • En høy dose (> 8 Gy eller 800 RAD) av stråling til hele kroppen i løpet av kort tid, og dette betyr at døden er det mest sannsynlige utfallet med noen dager til noen uker.
  • En moderat dose (1-4 Gy eller 100-400 RAD) av stråling kan føre til at symptomene skal vises i løpet av noen timer eller dager etter eksponering. Symptomene vil utvikle seg i en ganske forutsigbar måte, og det er en god sjanse for å overleve, spesielt med øyeblikkelig medisinsk behandling. Slik eksponering forventes å øke sannsynligheten for kreft senere i livet i forhold til en person som ikke har vært utsatt for.
  • En lav dose (<0,05 Gy eller fem RAD) av stråling betyr at det vil være noen stråling sykdom følgende og sannsynligvis ingen økt sannsynlighet for observerbare helseeffekter senere i livet, selv om det kan være en forhøyet risiko for kreft i forhold til den gjennomsnittlige populasjon.
  • En enkelt hurtig stor dose av stråling til hele kroppen kan være dødelig, mens eksponering for den samme dose målt ut over en periode på uker eller måneder kan ha en mye mindre effekt.
 3. 3
  Lær å gjenkjenne tegn og symptomer på akutt stråling sykdom. Eksponering for stråling kan føre til akutte (umiddelbar) og kronisk (forsinket) symptomer. Leger kan forutsi nivået av stråling fra det tidspunktet og arten av symptomene, med nivået og omfang av symptomer varierende avhengig av dosen som mottas, med symptomer som samsvarer for hver person etter dose) Følgende symptomer er ganske vanlig i en person som lider av akutt stråling sykdom:
  • Kvalme,, tap av appetitt og diaré kan forekomme i løpet av minutter til dager med eksponering for stråling, og disse er kjent som "prodrome". Disse symptomene har en tendens til å oppstå 2-12 timer etter eksponering for 2 Gy eller flere av stråling (hematopoietisk syndrom).
  • Etter omtrent 24 til 36 timer, kan symptomene kommer og går og et symptom-fri periode kan forekomme så lenge som en uke, kjent som "latent stadium". Personen ser vanligvis, og føles sunt for en kort tid, etter som han eller hun vil bli syk igjen med tap av matlyst, tretthet, pustevansker, generell svakhet, blekhet,, kvalme, oppkast, diaré, og muligens også beslag og koma. I løpet av uken "helt bra", er pasientens blodlegemer i benmargen, milt og sløse bort uten å bli erstattet, noe som resulterer i alvorlige skader på antall hvite blodlegemer, blodplater og røde blodceller i den rekkefølgen.
  • Hudskader kan også forekomme. Det presenterer som hevelse, kløe og rødhet i huden (som en dårlig solbrenthet ). Rødhet i huden oppstår vanligvis med om en 2 Gy dosering. Det kan være håravfall. I likhet med de gastrointestinale symptomene som er nevnt ovenfor, hudsykdommer kommer og går, huden kan synes å gro for en kort tid, og deretter komplikasjoner vises igjen.
  • Når blod fra en person utsettes for stråling er testet, er et fall i blod celler blir vanligvis observert. Dette betyr en større risiko for infeksjoner på grunn av lavt antall hvite blodceller, blødning på grunn av lave blodplater, og anemi på grunn av lavt antall røde blodceller.
  • Eksponering for 4 Gy eller mer av stråling vil føre til gastrointestinal syndrom, der personen blir alvorlig dehydrert i de første to dagene, så har en frist på 4 til 5 dager der pasienten "føles godt", men så dehydrering tilbake med blod -fylt diaré som bakteriene fra fordøyelseskanalen begynner invaderende hele kroppen og skaper infeksjoner.
  • En person som lider av cerebrovaskulær (hjernen) syndrom som et resultat av å være utsett til 20 til 30 Gy av stråling i en enkelt dose, vil sannsynligvis oppleve forvirring, kvalme, oppkast, blodig diaré, og sjokk. Blodtrykket faller i løpet av timer og til slutt pasienten bukker under anfall og koma, og dør i løpet av timer til dager.
 4. 4
  Oppsøke lege umiddelbart hvis du tror at du eller noen andre har vært utsatt for store mengder stråling. Selv om du ikke har opplevd slike symptomer, er det alltid lurt å få testet så snart som mulig.
 5. 5
  Forstå utfallet. Det er ingen enkel kur (som foreløpig) for stråling sykdom, men doseringen avgjør utfallet, og generelt en person som er utsatt for 6 Gy eller mer av stråling vil vanligvis dø. For en person som har lidd alvorlig stråling forgiftning, er behandling vanligvis støttende. Dette betyr at helsepersonell vil foreskrive medisiner eller utføre prosedyrer som lindre symptomer og hjelpe pasienten til å mestre dem som, og når de oppstår. I tilfelle av en alvorlig eksponering for stråling hvor døden er et sannsynlig resultat, familie og venner må være forberedt på å bruke tid på pasienten (hvis tillatt) og å være støttende på noe som letter pasientens smerter.
  • Behandlinger kan omfatte bruk av antibiotika, blodprodukter, koloni stimulerende faktorer, benmargstransplantasjon, og stamcelletransplantasjon som klinisk indisert. De som behandles vil ofte holdes atskilt fra andre, for å unngå smittestoffer forurensende dem (slik at du ikke kan være i stand til å sitte sengen). Legemidler kan gis for anfall og for lettelser angst og økt komfort.
  • I de fleste tilfeller er årsaken til død fra stråling sykdom på grunn av indre blødninger og infeksjoner.
  • For en person som overlever stråling, vil blodcellene begynner å fylle seg selv etter 4-5 uker. Imidlertid vil tretthet, slapphet og svakhet fortsette i flere måneder for å følge.
  • Jo lavere en persons lymfocytter 48 timer etter eksponering for stråling, jo verre er sjansene for å overleve.
 6. 6
  Vær klar over den potensielle kroniske (forsinket) effekter av stråling. Denne artikkelen har fokusert hovedsakelig på anerkjennelse og respons på akutt stråling sykdom, som trenger umiddelbar medisinsk behandling. Men selv etter å ha overlevd akutt stråling sykdom, kan en person senere opplever kroniske effekter som kreft. Dyrestudier har vist at alvorlig bestråling kan føre til fosterskader forårsaket av bestrålte reproduktive celler, men dette har ennå ikke blitt sett hos mennesker ved eksponeringsnivåer mennesker har opplevd så langt.

Tips

 • Den skader på cellene forårsaket av ioniserende stråling er bemerkelsesverdig lik DNA-skader forårsaket av daglige metabolske prosesser (du vil sannsynligvis være klar over problemet med frie radikaler skade cellene våre og behovet for antioksidanter for å reparere skaden). Men forskning har vist så langt at noen av strålingen skadet virkningen er mer kompleks enn den dag-til-dag DNA-skader, og derfor er ikke så lett repareres av kroppen vår.
 • En stråling brenne er ikke som et brannsår forårsaket av effekten av brann. I stedet, refererer det til det faktum at i hudcellene er ansvarlige for reparasjon hud er blitt drept av strålingen. I motsetning til brannskader fra varme eller brann som vises umiddelbart, stråling brannskader tendens til å ta flere dager å vise.
 • Stråling måles i form av enheter som forklarer hvor mye energi har blitt deponert: roentgen (R), den grå (Gy) og sievert (Sv). Mens Sievert, og den grå er like, tar Sievert hensyn til de biologiske virkningene av stråling.
 • Hvert år mottar den gjennomsnittlige personen om 3 til 4 mSv fra naturlige og menneskeskapte strålekilder. (1 mSv = 1/1000 Sv)
 • Vær oppmerksom på at noen deler av kroppen, er mer utsatt for stråling enn andre. Dette er grunnen til at visse områder av kroppen, som for eksempel den reproduktive område, er skjermet når stråling behandlinger er gitt for kreft, etc. reproduktive organer og vev og organer i hvilke celler som formerer seg raskt er mer utsatt for stråling skader enn andre deler av kroppen.
 • Geiger tellere kan bare oppdage en person som har blitt forurenset av stråling, ikke en person som har vært utsatt for bestråling.
 • Permanent sterilitet vil oppstå med en dose på 3 Gy (300 rad) til testiklene og 2 Gy (200 rad) til eggstokkene.
 • Akutt stråling sykdom er ikke smittsom eller overførbar.
 • 1 Gy = 100 rad.

Advarsler

 • Sjansene for å overleve er minimal for stråledoser over 8 Gy, hele kroppen eksponering. Under dette beløpet, er sjansene for å overleve er avhengig av punktlighet av lege og hva slags medisinsk behandling mottatt.
 • Jo kortere "latent stadium» er, jo høyere er stråledose.

Ting du trenger

 • Øyeblikkelig medisinsk hjelp