Wkeno

Hvordan å samhandle med mennesker som har nedsatt funksjonsevne

Vi føler ofte ubehagelig å snakke med eller være sammen med de som har en fysisk eller psykisk funksjonshemming. Vi kunne frykte enten si noe støtende eller gjør gale ting ved å tilby assistanse. Det er en ubekvem stilling til tider, og viktig å forstå hva som er akseptabelt og det er ikke.

Trinn

Hvordan å samhandle med mennesker som har nedsatt funksjonsevne. Tenk på enten venner eller familiemedlemmer som kanskje har visse svakheter som trenger spesiell oppmerksomhet.
Hvordan å samhandle med mennesker som har nedsatt funksjonsevne. Tenk på enten venner eller familiemedlemmer som kanskje har visse svakheter som trenger spesiell oppmerksomhet.
 1. 1
  Tenk på enten venner eller familiemedlemmer som kanskje har visse svakheter som trenger spesiell oppmerksomhet. Kanskje deres vondt i beina, og de er ikke i stand til å gå trapper. Kanskje de har en høring problem, eller er på en spesiell diett på grunn av diabetes. Gjerne disse tilfellene er funksjonshemninger, og folk trenger litt hjelp, litt hjelp, og mye forståelse. Hvis du er i stand til å ta hensyn til folk du kjenner, vil du også være i stand til å gjøre det samme for fremmede.
 2. 2
  Spør folk du kjenner hvordan de føler, hva de foretrekker, hvordan de reagerer på situasjoner, og ta dine signaler og lærdom fra dem. Du kan bruke de samme erfaringene med fremmede.
 3. 3
  Forstår at mange er født med en bestemt funksjonshemming, og vokse til å lære å ta vare på seg selv. De er uavhengige i hverdagen og omsorg fordi de har har lært å tilpasse seg fra begynnelsen. Noen funksjonshemninger er ervervet gjennom ulykker, og dette krever tålmodighet å komme gjennom og godta funksjonshemming som har blitt påtvunget dem. Ting som de var i stand til å gjøre naturlig nå krever tilpasning og tålmodighet, og kan aldri være i stand til å gjøre. De kan trenge hjelp for selv de enkle ting som dusjing, spising, bli kledd og turgåing. De kan ha mistet evnen til å holde et glass vann uten å søle det, eller bære en plate til bordet i frykt for å miste det.
 4. 4
  Sett deg selv i deres posisjon. Vil du setter pris på litt hjelp i kanskje noe som du fant vanskelig å gjøre, og du var blant fremmede som ikke forstår hva du trengte? Snakk med dem, ønsker dem velkommen hvis de er nye i klassen eller på arbeidsplassen. Aldri stirre på dem som om de var en slags kuriositet. Det er ikke viktig at du finner ut hva deres spesielle problem er, men er mer viktig at du behandler dem som en likeverdig, snakke med dem som du ville gjort til noen andre, og handle som du vanligvis ville handle om en ny person inn i din liv.
 5. 5
  Tilfeldig og naturlig spør om du kan være til hjelp for dem hvis du ser at de trenger hjelp til å komme inn i en buss, eller hvis de er blinde, og trenger hjelp vandre over gaten. Aldri opptre som om du ikke har lagt merke til dem, de er ikke usynlig, men bare ha en funksjonshemming som kan være av den typen som trenger en hjelpende hånd. Være nyttig, spør om du kan hjelpe, og ikke insistere hvis de forteller deg at de ikke trenger hjelp. Men hvis de aksepterer, hjelp som du ville noen andre, og følge deres anvisninger. Vær vennlig, være hensynsfull og være støttende.
 6. 6
  Flytt ut av veien når du ser noen forsøker å navigere en rullestol. Flytt føttene ut av banen av noen som bruker en stokk eller rullator. Hvis du oppdager at de ikke kan være sterk og stødig på beina, være forberedt på å legge armen i henhold til deres, for å stabilisere dem hvis de står i et kjøretøy i bevegelse. Du bare kan redde dem fra en alvorlig skade, selv om du kan skade dem i å gjøre det.
 7. 7
  Vær tålmodig hvis personen foran deg er sakte gange ned trappa, mens du holder godt fast til rekkverket. Ikke mumle etter pusten viser utålmodighet. De kan ha et fysisk problem, men de er ikke døv. Vær trygg på at de ønsker å hoppe ned trappen fort, så mye som du ønsker dem til. Husk alltid at en dag denne personen kan være deg.
 8. 8
  Lær barna å være snill og forståelse og å aldri le av noen som kan se rart eller morsomt for dem. Lær dem at disse menneskene har følelser, akkurat som de gjør, og at de bør akseptere deres skrøpeligheter eller forskjeller uten humor eller henvendelser.
 9. 9
  Husk at selv de unge kan ha nedsatt funksjonsevne. Hvis en yngre person ikke tilbyr straks du deres sete når du tråkker på en buss eller tog, ikke blending på dem eller lage sinte bemerkninger eller prøve å shoo dem ut av setet sitt. Oftere enn du kanskje tror, ​​denne personen har noen form for funksjonshemming selv som krever sin igjen i sine seter.
 10. 10
  Lær at hvis du har en funksjonshemming, og noen tilbyr hjelp eller assistanse, tror ikke at de tilbyr det av medlidenhet. Heller ikke tror at de tilbyr hjelp fordi de tror du er svak. Hvis du trenger hjelp, godta det takknemlig, med et smil og en takk.
 11. 11
  Hvis du ser noen som er deaktivert, gå opp til dem og spørre om du kan hjelpe dem på noen måte.
 12. 12
  Bare fordi noen er deaktivert betyr ikke at de bør behandles med noe mindre respekt enn noen andre.

Tips

 • Aldri anta at en person med en usynlig funksjonshemming er mentalt svekket. Møte dem direkte og på en måte som du ville ta andre voksne.
 • Ikke synd når tilbyr hjelp. Det vil trolig gjøre dem ukomfortable eller beskyttet.
 • - Hvordan du følte og hvordan du reagerte
 • Hvis du ser noen med en funksjonshemming, ikke bare snakke med den medfølgende voksen eller ledsager. Ikke snakk med ledsager over en sittende person hode si ting som "Har de trenger..?" eller "Hva er deres problem?", det vil gjøre dem føler at de er et møbel eller et kjæledyr, og er svært uhøflig. Det vil såre følelsene sine og kan påvirke måten de samhandler med andre mennesker i fremtiden.
 • Uttrykk du kan bruke: Alltid sette folk først
  • Robert har cerebral parese
  • David har down syndrom
  • Holly bærer en protese etappe fordi hun måtte ha henne beinet amputert på grunn av kreft / ulykke / etc.
  • Jenny er en rullestolbruker fordi hun er lammet (mistet bruken av hennes armer og / eller ben)
  • Thomas har dysleksi
  • Sarahs ben / armer / noen annen kroppsdel ​​har ikke utviklet skikkelig / Sarah har en ekstra tå / finger.
  • Amanda bruker en pinne fordi hun finner vandre smertefullt og hun kan bare gå korte avstander, og det gjør henne vanskelig å forlate huset og gjøre hverdagslige ting med mindre hennes familie / hennes omsorgsperson hjelpe henne.
  • John har en hudsykdom som kalles psoriasis / etc
  • Nathan har autisme / Asperger syndrom
  • Keith har en psykisk helse lidelse / Keith har en mental svekkelse / bipolar lidelse / depresjon / etc.
  • Matthew har muskeldystrofi
  • Fred har et spesielt rør i halsen for å hjelpe ham puste, kalt en tracheotomy fordi hans strupehodet ble fjernet på grunn av strupekreft.
  • Casey bærer en protese øye fordi hun mistet sin øye til kreft / skade.
  • Paula er døv / døvstum / hørselshemmede / hørselshemmede
  • Andrew er blind / svaksynt / svaksynte
 • Ikke.
  • Aldri klapp på hodet - det er veldig nedlatende.
  • Berøre rullestol / noen hjelp / guide hund / hund hørselshemmede / seeing eye hund / katt / eventuelle kjæledyr uten å spørre. Husk sin rullestol / bistand er deres personlige plass, er det en del av den personen. Vennligst respekter det.
 • - Hvem gjør mobbing / misbruker (gjerningsmannen / gjerningsmennene)
 • Trakassering, invadere personvernet - f.eks Hvis du blir bedt om påtrengende personlige spørsmål eller å ha påtrengende kommentarer sagt om din funksjonshemming / tilstand og om deg selv, din familie og ditt hjem, personlige og private liv, tar mick ut av / etterligne din funksjonshemming / tilstand, invadere ditt personlige rom f.eks står over deg / komme for nær deg, slik at du føler deg ukomfortabel og noen touch (inkludert hugging / kyssing) som gjør at du føler deg ukomfortabel og at du reagerer mot, går gjennom dine personlige eiendeler, din personlige / private / sensitiv informasjon og soverommet ditt og / eller de andre private områder / rom og gjerninger uten din tillatelse / samtykke / invitere.
 • Bare ignorerer en person med en funksjonshemming fordi du tror personen kanskje ikke ønsker å diskutere det kan gjøre at personen føler seg utilstrekkelig, som du ikke ønsker å forholde seg til dem som medmenneske, eller du prøver å unngå å bli bedt om hjelp. Erkjenne dem som du ville enhver annen person. Funksjonshemningen er en del av dem som personer, og rett og slett ikke å anerkjenne at det er det ville være som om du bare erkjent dem delvis.
 • Aldri gjengjelde og / eller slå tilbake på noen måte - DU kan være den ene i trøbbel, og / eller du kan få vondt i tillegg, og det kan gjøre mobbing / mishandling eskalere og ting kan komme ut av kontroll, og du kan ikke bli trodd hvis du rapportere det. ALLTID holde hendene og kroppen til deg selv, uansett hvor dårlig og / eller farlig mobberne / misbrukere er.
 • Husk at personer som har problemer med mobilitet (rullestoler, krykker, stokker, halter, eller vandre stiv) har ofte en svekket følelse av balanse. Ikke la dem stå i et kjøretøy i bevegelse som en buss eller tog hvis det er mulig, da dette kan være en farlig situasjon. De kan lett falle når bilen øker farten eller bremser ned. Ikke stå på toppen eller bunnen av en trapp for å vente eller chatte, mange mennesker ikke kan gå opp eller ned trapper uten et fast grep om hånd-rail.
 • Hjelpemidler, spesielt stokker og krykker, brukes forskjellig avhengig av innholdet av den enkeltes behov. Bare fordi noen bruker sine krykker annerledes enn din bror gjorde da han brakk beinet betyr ikke at de bruker dem feil. Tilsvarende kan en person med en stokk vises helt jevn til tider. Dette betyr ikke at de er "falsk" deres behov for stokk. De kan avhenge mer tungt på stokken som dagen går på, eller de kan oppleve plutselig svakhet i bena eller tap av balanse. Det er ingen enkelt riktige måten å bruke en hvilken som helst hjelpemiddel, så ikke kritisere.
 • Det er usynlige funksjonshemninger. Folk har hjerteproblemer, multippel sklerose (MS) i et tidlig stadium, eller små palsies kan være i stand til å gå, men kan vakle eller ikke være i stand til å gå godt. Bare fordi folk gange betyr ikke at de ikke er deaktivert.
 • Noen mennesker vil tilpasse sine hjelpemidler - stokker, rullatorer, rullestoler etc. I noen tilfeller handler det om utseende. Komplimenter noen på et attraktivt designet cane er helt greit. Tross alt, de valgte stokk delvis fordi de trodde det så fint. I andre handler det om funksjon. Noen som har festet en koppholder og en lommelykt til sin rullator sannsynligvis ikke har noe du kommenterer på det eller ber om å ta en nærmere titt, det er sikkert mer høflig enn å stirre på avstand.
 • Offensive og utdatert vilkår og ord f.eks retard, cretin, Dumbo, spastisk, hjelpetiltak, nutter, nutcase, kjeks, ut av hodet ditt, gal, gal, galehus, krøpling, etc.
  • Begrenset til en rullestol
  • Rullestol bundet
  • Housebound
  • Den døve
  • Funksjonshemma
  • Døv og stum
  • Den blinde
  • Lider
  • Påført av
  • Noen av vilkårene i kjærtegn som person med en funksjonshemming / tilstand kan finne nedlatende f.eks dearie.
  • Babying, overbeskytte, behandling av voksne med funksjonshemninger / tilstander som trodde de et barn, og forutsatt at de ikke kan ta egne avgjørelser.
  • Sier negative ting f.eks forutsatt mennesker med funksjonshemninger / tilstander vil aldri oppnå noe / finne en jobb / har et forhold / gifte / har barn osv.
  • Ved hjelp av noen babyspråk
  • Nedlatenhet f.eks snakke ned til dem, i stedet for å snakke med dem med normal stemme.
 • Hvis du blir mobbet misbrukt, diskriminert, har hatkriminalitet mot deg, blir urettferdig behandlet nettopp på grunn av din funksjonshemming eller tilstand, ikke hold det for deg selv rapportere det til dine foreldre og folk du stoler på, og du trenger ikke å sette opp med det. Være vedvarende og fortsette å rapportere det til du blir tatt på alvor. Det er ikke å sladre, den gjør det rette.
 • - Tidene mobbing / overgrep fant sted
 • Du kan føles som å bli sint / lei / gråte / miste besinnelsen, er det vanskelig, men prøv å ikke vise følelser til mobbere og overgripere, de nøkkelen er å holde ro og holde hodet kaldt Mobberne elsker å se og få en reaksjon og bøller elsker å lage publikum og dramaer. Ikke gi dem tilfredsstillelse. Når du gir mobbere og overgripere ingen reaksjon, vil de gå lei.
 • For en person som er blind, svaksynt eller svaksynte, ikke vær redd for å bruke ordet "se" f.eks gjorde du det? For en person som bruker rullestol, termer som "walking", "kjører", osv. er ofte brukt.
 • Ikke vær redd for å spørre hva funksjonshemming en person er å håndtere hvis du føler dette kan hjelpe deg å gjøre en situasjon lettere for dem (som å spørre en person om de foretrekker å ta heisen med deg i stedet for trappen hvis du ser de har problemer med å gå). Denne personen har blitt spurt det spørsmålet en million ganger, mest sannsynlig, og vet hvordan jeg skal forklare det på noen få setninger. Dersom uførheten skyldes en ulykke eller personen finner opplysningene for personlig, han eller hun vil mest sannsynlig svarer at de foretrekker å ikke diskutere det. Ikke vær redd for å fornærme noen, så lenge du er høflig og høflige. Du trenger ikke å skamme seg over å være interessert i mennesker. Hvis du ønsker å verbalisere følelsene dine, kan du si at du ikke mente å fornærme. Den andre personen vil trolig berolige deg. På denne måten føler ingen vanskelig og du trenger ikke å unngå hverandre for resten av tiden. Spørsmål gjør ikke vondt, gjør uvitenhet.
 • - Datoene mobbing / overgrepene fant sted
 • Ikke hold det for deg selv, mobbere og overgripere som hemmelighold, så ikke gi dem det. Mobbere og overgripere er som buktet slanger og de kan være svært surreptitious og de er også feiginger.
 • Unngå å si / aldri si
 • - Metoder for mobbing / mishandling
 • - Vitner (hvis noen så / hørte) / hvis det ble gjort i privat
 • Rapportere det til folk du stoler på som dine foreldre, omsorgsperson, supporter, sjefen og noen andre du stoler på. Være vedvarende i rapportering og fortsette å gjøre det til du blir lyttet til, sympatiserte med og tatt på alvor.
 • - Hvor mobbing / overgrepene fant sted
 • Avslag på din hjelp kan ikke bli akseptert. Det er vanskelig å komme til tak med nye funksjonshemninger. Folk er noen ganger venter urettferdig behandling, uansett grunn. At personen kan bli flau du tok varsel av deres behov for bistand, og ønsker ikke å fremstå som svak. Dette kan være fordi de kanskje har hatt dårlige erfaringer med andre mennesker som hadde hjulpet dem i det siste. Ikke ta det personlig, bare ønske dem godt.
 • Verbal - Navn kall, ekle, uvennlig, sarkastiske kommentarer av noe slag, blir ropte på, nedsettende, latterliggjøre, uvennlig, ekkel erting, konstant, daglig put-downs, truende, kritisere og pirk.
 • Fysisk - Å være slått, sparket, dyttet, dyttet, eiendeler stjålet og / eller skadet, blir eiendommen skadet på noen måte, etc.
 • Mobbing, overgrep og diskriminering
 • Emosjonelle, direkte eller indirekte - Leaving av hendelser, samtaler, spill, grupper med vilje, blir gjort for å føle seg liten og skamfull, å være uvennlig, nedverdigende, blir behandlet på en kald og usympatisk måte, å være uvennlig, blir vanskelig og lite samarbeidsvillig, behandlet urettferdig og mindre gunstig og spre onde og / eller usanne historier, sladder, rykter, fortelle løgner, ignorere, unnlater å anerkjenne, sette noen opp for å få dem i trøbbel, gjøre dem har et dårlig rykte for ingen grunn, noe som gjør at noen ser og føler som en tosk og trykksetting noen til å gjøre ting de ikke ønsker å gjøre og ting de finner ubehagelig og ting som er galt, og som bryter loven og presse noen til å gjøre det er usikkert og farlig.
 • Dessverre noen mennesker med nedsatt funksjonsevne og tilstander kan være åpne for og være lett bytte for mobbing, overgrep, hatkriminalitet, urettferdig behandling og diskriminering. Mobbing, overgrep og diskriminering av noe slag er feil, urettferdig, og er ulovlig. Du og andre har rett til å være trygge, bli behandlet med respekt, vennlighet, ærlighet, rettferdig og med verdighet til alle tider. Ingen fortjener mobbing, overgrep, hatkriminalitet, urettferdig behandling av noe slag noensinne. Det er mobberne, misbrukere som har problemet og er i feil, ikke du.
  • Mobbing og overgrep skjer i mange forskjellige typer.
 • Hold en dagbok / journal - Skriv ned disse.
 • Hvis det skjer
 • Det er mange funksjonshemmede som ikke krever synlige former for støtte. Ta hensyn til folk som synes i smerte eller altfor rammet av en fysisk oppgave, selv om du ikke vet hvorfor.
 • Seksuell - Enhver seksuell handling gjort mot din vilje og uten ditt samtykke.

Advarsler

 • Hvis du bruker en stokk eller krykke og finn du barn eller voksne stirrer på deg, eller ler av deg, aldri gest med krykke eller true dem med det. Det er helt upassende og vil resultere i de tilstedeværende å være forutinntatt mot andre med funksjonshemninger.
 • Bare tilby hjelp hvis du er fysisk i stand til å utføre oppgaven. Hvis du vet at du ikke kan løfte en baby-vogn eller rullator på en buss eller gi et sikkert grep for en person stepping av toget eller bussen, forteller sjåføren eller de andre menneskene på bussen at hjelp er nødvendig, eller tilby den personen i behov for hjelp til bruk av en mobiltelefon til å ringe noen. Ikke overse situasjonen fordi du føler deg ute av stand til å hjelpe deg selv.