Wkeno

Hvordan du kan overvinne frykt

Selv de mest modige mennesker har frykt for å overvinne. Er du redd for noe håndfast, som edderkopper eller høyder? Kanskje du frykter fiasko, endring eller noe annet som er mer vanskelig å peke ut. Uansett hva det er som skremmer deg, lære å erkjenne, konfrontere og ta eierskap av frykt for å holde den fra å holde deg tilbake i livet.

Trinn

Hvordan du kan overvinne frykt. Begynne med å innse det.
Hvordan du kan overvinne frykt. Begynne med å innse det.

Analyser frykt

 1. 1
  Begynne med å innse det. Det er lett å ignorere eller benekte vår frykt, selv til oss selv, i et samfunn som understreker viktigheten av å være sterk og modig. Men motet ikke kan komme inn i bildet med mindre du har en frykt for å vende ned. Ved å eie dine følelser har du tatt det første skrittet mot å få kontroll over situasjonen.
  • Navn din frykt. Noen ganger frykt gjør seg kjent umiddelbart, tydelig, og andre ganger sin vanskeligere å nevne årsaken til de engstelige følelsene som lurer i bakhodet. La frykten stige til overflaten og gi den et navn.
  • Skriv det ned. Skrive ned din frykt er en måte å offisielt innrømme at du har et problem du ønsker å overvinne. Holde en journal er en god måte å følge utviklingen din som du jobber mot å erobre din frykt. Det kan tjene som en guide for neste gang du har et problem som må løses.
 2. 2
  Definere konturer. Nærmer din frykt som noe med en begynnelse og en slutt kan hjelpe deg å se at du har makt til å holde på det. Hvis du kan tydelig se formen på frykt, vil du være i stand til å kjenne igjen når det påvirker deg og håndtere det mer effektivt. Svar på følgende spørsmål for å bedre forstå din frykt.
  • Hva er historien om frykten din? Gjorde det begynner med en negativ opplevelse? Er det knyttet til faktorer som påvirket din oppvekstmiljø? Hvor lenge har du vært berørt av denne frykten?
  • Hva som utløser din frykt? Er det noe opplagt, som synet av en slange på en sti? Kanskje passerer din karriere rådgiveren kontor dør sender tankene dine inn i en nedadgående spiral når du går nedover korridoren i videregående skole. Finne ut alt som utløser frykt slik at du kan finne ut hvor langt den strekker seg.
  • Hvordan påvirker din frykt du? Fører det deg å holde sengen i stedet for å stå opp og gå til en klasse du er redd for å mislykkes? Unngår du å besøke familie i en annen stat, fordi du ikke ønsker å komme på et fly? Finne ut nøyaktig hva din makt frykt har over ditt sinn og atferd.
  • Er kilden til frykten din faktisk er farlig? Frykt kan være en sunn følelser som beskytter oss mot skade ved å forårsake oss å unngå ting som er farlig. Finn ut om du har en god grunn til å være redd eller hvis frykten blir borte og hemmende. For eksempel, når du er redd for å ri den helt ekstreme berg-og dalbane i fornøyelsesparken selv om alle vennene dine gjør det, kan frykten være hemme deg. Hvis du er frisk og i riktig aldersgruppe, kan du fritt ri en dalbane uten å bekymre deg for å bli såret.
 3. 3
  Tenk deg resultatet du ønsker. Nå som du helt forstår din frykt, tenk på hva du vil endre. Du allerede har et stort mål set - ønsker du å overvinne din frykt - men det er viktig å sette mindre konkrete mål for å hjelpe deg å komme dit. For eksempel:
  • Hvis frykt er engasjement, kan din første konkrete målet være å date noen i mer enn en måned.
  • Hvis frykt er høyder, kan det være lurt å være i stand til å gå på en tur med den utendørs klubb på skolen din.
  • Hvis frykten kommer bort til college, kan du starte med å sette et mål å gjelde for tre skoler.
  • Hvis frykt er edderkopper, vil du kanskje være i stand til å håndtere å se en edderkopp på badet neste gang situasjonen oppstår.

Ta kontroll over din frykt

 1. 1
  Prøv gradvis desensitivisering. Ofte er vi redde for noe fordi vi ikke har vært utsatt for det veldig mye. "Frykt for det ukjente" er et vanlig uttrykk for å beskrive den automatiske aversjon folk føler til noe som er annerledes. Hvis du er redd for noe fordi det er et mysterium, prøver utsette deg selv for det i små doser til du får en bedre forståelse og din frykt begynner å forsvinne.
  • Hvis du er redd for edderkopper, start ved å se på en dårlig tegnet doodle av en edderkopp gjort i dumme farger. Når du kan se på at tegnefilm og kontrollere din reaksjon, flytte opp til bilder av edderkopper. Deretter prøver å rydde opp døde edderkopper. Som du får tillit arbeider gjennom hver etappe for å bevise for deg selv at du kan styre din fobi, vil det avta til du ikke lenger føler det som noe annet enn et stikk i de mest ekstreme forhold.
  • Hvis du er redd for noe mindre konkret, liker forandring, start ved å endre litt opp din daglige rutine. Legg en morgen kjøre annenhver dag, eller ta bussen i stedet for å kjøre til jobb. Du vil begynne å se at du er i stand til å håndtere hva livet kaster på deg, og den tryggheten du vil bygge vil hjelpe deg å håndtere større forandringer i livet.
 2. 2
  Tenk direkte konfrontasjon. Noen ganger konfrontere frykten head-on er den beste måten å overvinne dem. Dette er spesielt nyttig hvis det er en spesiell person eller situasjon du er redd for. Bare møte kilden til frykten din kan tillate deg å se at du har pyntet sine skumlere egenskaper i hodet ditt, og i virkeligheten er det ingenting å være redd for.
  • Forestille seg worst case scenario. Hva er det verste som kan skje hvis du hoppet av høy dykket ved bassenget, eller gjort en avtale med en regnskapsfører til å gå over din økonomi? Hvis du vet at du vil komme ut på den andre siden i live, vel, og stolt av bragden, så gå for det.
  • Være forberedt på å håndtere feil. Konfrontere en frykt er vanskelig, og det gjør ikke alltid fører til en triumferende konklusjon og umiddelbar spredning av frykt. Du vil sannsynligvis nødt til å konfrontere din frykt mange ganger før du kan erklære den erobret.
 3. 3
  Ikke la momentum avta. Det tar en viss fart for å håndtere frykt. Når du står overfor tilbakeslag kan det være fristende å bestemme seg for å gi opp. Hold deg fast bestemt på å holde ut selv når det virker umulig å komme forbi frykt ved å holde disse pekerne i tankene:
  • Ikke forveksle frykt med skjebnen. Hvis du er redd for å mislykkes, kan du bestemme at det er din skjebne ikke å starte catering virksomheten du alltid har ønsket, bevege seg bort fra hjembyen din eller overvinne frykten for sosial interaksjon. Sannheten er, du har kontroll over din fremtid. Du har makt til å bestemme banen du vil ta. Motstå fristelsen til å håpe ting slår ut for den beste og lar det være opp til skjebnen.
  • Ikke la andre folk holde deg tilbake. Gjenkjenne når noen mater din frykt ved å fortelle deg at du er utilstrekkelig eller ute av stand til å endre. Omgi deg med mennesker som vil deg å overvinne din frykt og nå ditt potensial.

Endre måten du tenker om frykt

 1. 1
  Gjør din frykt en kilde til fascinasjon. De samme tingene som oss til å føle frykt også egge følelser av spenning og enda lidenskap. Det er derfor folk liker ekstremsport, skrekkfilmer og svømming med haier på ferie. Prøv å omforme din frykt i et positivt lys, og erkjenner spenningen den kan tilby. Når du begynner å se frykten som en kilde til energi, kan du selv omfavne sin rolle i livet ditt.
  • Lær så mye du kan om kilden til frykten din. Hvorfor det holde så mye makt? Hva kan du lære av det?
  • Prøv å konfrontere din frykt med dette nye perspektivet i tankene. Føles det annerledes?
  • Noen mennesker trives på en knivsegg av frykt og spenning. Susan cain, forfatter av Quiet: The Power of Introverts i en verden som kan slutte å snakke, pleide å være redd for å snakke i forsamlinger, men nå er hun gjør henne levende ved møter som frykt og holdt foredrag til tusenvis av mennesker rundt om i verden.
 2. 2
  Begynne å se frykten som en mulighet. Frykt kan brukes som et verktøy for å hjelpe oss å identifisere problemer og løse dem effektivt. Det er en guidepost, et rødt flagg som varsler oss når noe trenger oppmerksomhet. Når ubehag av den første bølgen av frykt går, undersøke det nærmere for å se hva du kan lære.
  • Når du føler frykt for noe ukjent, ta det som et tegn på at du trenger å bli kjent med en person eller situasjon bedre.
  • Hvis du føler et glimt av frykt om en kommende frist eller hendelse, gjør det en mulighet til å lage en handlingsplan for å få fullt forberedt, enten det betyr å komme i gang på et papir, øving for et skuespill eller praktisere en tale.
  • Hvis du er redd for vann, tenke på mulighetene som vil være åpen for deg når du overvinne frykten. La tanken på bading og båtliv med vennene dine holde deg motivert til å benytte anledningen til å berike livet ditt.

Gi frykter en plass i livet ditt

 1. 1
  La deg bli redd noen ganger. Det er ingen måte å fullstendig eliminere frykten fra livet ditt. Det er like gyldig en følelse som glede eller sorg. Frykt bygger karakter og lærer oss hvordan vi skal handle med mot.
  • Ikke vær hard mot deg selv hvis du har mye frykt. Frykt er en naturlig reaksjon på situasjoner som er utenfor vår kontroll, og føler det betyr bare at du er menneskelig.
  • Ikke press deg selv for langt. Hvis du er ekstremt redd for noe som du kan unngå ofte møter, som taranteller, trenger du kanskje ikke å tvinge deg selv til å overvinne denne frykten. Det er viktig å jobbe med å overvinne frykten som begrenser livet ditt, men ikke stress deg ut om de som ikke har noen reell effekt på deg.
 2. 2
  Feire dine seire. Ikke vent til din frykt har blitt fullstendig overvinne for å gi deg selv en klapp på skulderen for innsatsen din. Feire hver milepæl, om du fortalte en historie til en gruppe mennesker på en fest, så en edderkopp og skjønte du ikke ønsker å løpe vekk, eller tok en tur til en annen by selv for første gang. Når du ser hvor godt det føles å få et forsprang på frykt, vil du være klar til å møte den neste head-on.

Tips

 • Vurdere å se en rådgiver om din frykt synes å være å ta over. En trenet ekspert kan hjelpe deg å finne ut kilden til din frykt og skape nye måter av klimaendringer.

Advarsler

 • Aldri gjøre noe for farlig, som å berøre en giftig klapperslange uten skikkelig trening. Sørg for å utøve sikkerhet som du konfrontere din frykt.