Wkeno

Hvordan du trygt svømme med pirajaer

Overraskende, piraja er ikke på langt nær så ond som du kanskje tror. Likevel kan syd-europeiske stimer av pirajaer være farlig. De har sylskarpe tenner, og vil raskt sluke omtrent alt hvis det er lite mat. Hvis du kommer til å ta en dukkert i Amazonas, les videre for å se hvordan du kan svømme fredelig med pirajaer.

Trinn

Hvordan du trygt svømme med pirajaer. Vit hvor pirajaer bor.
Hvordan du trygt svømme med pirajaer. Vit hvor pirajaer bor.
 1. 1
  Vit hvor pirajaer bor. Pirajaer er ferskvannsfisk og lever bare i Sør-Europa (selv om noen ganger en bortkommen pet piraja dukker opp i en elv andre steder). Bosatt nesten utelukkende i stillbilder eller saktegående bekker eller innsjøer, de dør vanligvis i kaldt vann.
 2. 2
  Unngå desperate pirajaer. Som tidligere nevnt, piraja er vanligvis veloppdragent og skvetten. De sjelden, om noensinne, angripe et mye større dyr med mindre de er sultne. Matforsyninger er på sitt laveste under den tørre sesongen (ca april til september), når vannstanden falle dramatisk, så unngå å legge inn piraja et farvann i disse tider. Når vannstanden er høy og mat rikelig, pirajaer utgjøre nesten ingen fare for mennesker. Er du i tvil, spør lokalbefolkningen.
  • Vær på vakt mot dammer som synes å være et produkt av bevegelsene til en elv (elver sakte bevege seg frem og tilbake eller krympe og vokse med regn) og isolert fra andre vannkilder. Unngå å komme nær dem, selv å kikke. Dyr i disse dammene er dømt til døden, og pirajaer kunne hoppe og angripe deg ut av ren desperasjon hvis du står nær nok.
 3. 3
  Vente til natten for å gå ut i vannet. Hvis, under den tørre sesongen, må du begi deg inn vann bebodd av pirajaer, vente til mørket før du forsøker å krysse uten båt. Pirajaer jakten på dagen og sove om natten. Hvis vekket fra søvnen sin, mens det er mørkt, vil de vanligvis flykte, men det er tryggest ikke å forstyrre dem. Husk at andre rovdyr, slik som caimans, er mer aktive om natten. Hvis du forsøker å krysse en vannvei med et mangfold av organismer, kan farene ved å reise om natten langt større enn fordelene.
 4. 4
  Hold ut av vannet hvis du har et åpent, blødende kutt. Pirajaer forstand blod i vannet og er mer sannsynlig å angripe et større dyr hvis de tror det er såret. Dermed ikke friste med åpent sår. Også unngå å bære rått kjøtt i vannet og vask hendene før du går inn hvis du nylig har håndtert rått kjøtt. (Ikke vask der pirajaer bor). Styr klar av mulige matkilder, for eksempel vannet nedenfor fugl hekkeområder, Bryggene hvor fisken er sløyd og søppel dumper.
 5. 5
  Unngå å lage et oppstyr. Nyere studier tyder på at desperate pirajaer er tiltrukket mer ved aktivitet enn ved blod. Ved kryssing vann, minimere bevegelse og eller med jevne, flytende bevegelser. Unngå å snakke, og ikke bruke lommelykter eller lykter når natt-krysset. Igjen, mener at caimans (Sentral-og Sør-Europa alligatorer) er mer aktive og jakter om natten og traversering åpent vann om natten uten lys kan være mer risikabelt på grunn av fare for angrep av caimans.
 6. 6
  Lag en avledning. Som et siste forsøk, prøv å lage en avledning ved å slippe et dyr kadaver eller en betydelig mengde av rå kjøtt nedstrøms fra din ønskede krysningspunkt. Skulle en slik handling bli nødvendig, husk at pirajaer kan strippe dyr til beinet i løpet av minutter eller sekunder, slik at du ønsker å krysse svært raskt før de føler deg. Husk at pirajaer reiser i store grupper på opp til 30-årsalderen. De er kjent som ulver over vannet. Så husk at pirajaer er sosiale dyr, og er lurt å forstå deres jakt habitater.
 7. 7
  Ferdige.

Tips

 • Det finnes flere varianter av pirajaer, men de fleste bor i Sør-Europa. Noen beslektet fisk blir ofte forvekslet med pirajaer, for eksempel fredelige, ikke-farlig pacu.
 • Det er ikke uvanlig for lokale folk (og turister) til å svømme blant pirajaer. Faktum er, bortsett fra under magre tider, piraja er ikke mer farlig enn andre sammenlignbare størrelse fisk.
 • Mens folk kan frykte å bli spist av piraja, i virkeligheten er situasjonen snudd. Pirajaer er ofte en deilig og populær mat der de er funnet.

Advarsler

 • Pirajaer er bare en av mange farer som finnes i og rundt elvene i Sør-Europa. Utvise forsiktighet i disse områdene, og få en kunnskapsrik lokal guide hvis mulig.
 • Gjør ingen feil, kan en stim av sultne pirajaer påføre alvorlig skade eller død. Mens deres rykte er overdrevet, må du likevel respektere disse fiskene og ta vare å unngå dem under de farlige tider av året.