Wkeno

Hvordan overleve en fugl influensa pandemi

En pandemi er en global utbrudd av en alvorlig smittsom sykdom, og offentlige helsemyndigheter har nylig sagt at vi kan være nærmere en ny pandemi nå enn noen gang siden 1969, da Hong Kong influensa drept så mange som 750.000 mennesker verden over. Her finnes en rekke enkle måter å bidra til å holde deg trygg.

Trinn

Hvordan overleve en fugl influensa pandemi. Ikke stole på en vaksine blir tilgjengelig.
Hvordan overleve en fugl influensa pandemi. Ikke stole på en vaksine blir tilgjengelig.
 1. 1
  Ikke stole på en vaksine blir tilgjengelig. Influensa vaksine som i dag brukes for sesonginfluensa vil ikke virke mot fugleinfluensa. Nye stammer av viruset krever nye vaksiner, og disse kan ta måneder eller år for å utvikle og enda lenger for å produsere og fordele i stor skala.
 2. 2
  Hold deg informert. Skulle en pandemi av noe slag blusse opp, vil Verdens helseorganisasjon (WHO), Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og andre statlige og ikke-statlige organisasjoner gi informasjon om spredningen av sykdommen, samt oppdateringer på vaksiner eller andre medikamenter, tips for å holde deg trygg, og reise sikkerhetsråd. WHO og CDC, samt ulike nasjonale myndigheter, som allerede har nettsider på plass for å gi nyttig planlegging informasjon til publikum. Aviser og TV og radio sendinger vil også hjelpe spre kritiske advarsler og råd.
 3. 3
  Få din årlige influensa vaksine skudd. Mens dagens vaksine ikke vil beskytte deg mot fugleinfluensa eller andre "nye" stammer av viruset, kan det hjelpe deg å holde seg frisk (ved å beskytte deg noen influensa virus stammer), noe som igjen kan hjelpe kroppen din til å bekjempe viruset bedre hvis du blir smittet.
 4. 4
  Få en lungebetennelse vaksine skudd. I siste influensa pandemier, mange ofre bukket under for sekundær lungebetennelse infeksjon. Mens lungebetennelse vaksine kan ikke beskytte mot alle typer lungebetennelse, kan det øke sjansene for å overleve pandemien. Vaksinen anbefales spesielt for personer over 65 år eller de som har kroniske sykdommer som diabetes eller astma.
 5. 5
  Bruk anti-virus medisiner hvis rådet til å gjøre det av helsepersonell eller av regjeringen. To antivirale medisiner, Tamiflu og Relenza, har vist potensial til å effektivt forebygge og behandle fugleinfluensa. Disse er begge tilgjengelige kun på resept, og vil trolig være effektiv bare hvis tatt før infeksjon eller svært kort tid etterpå. Det bør bemerkes at ytterligere testing er nødvendig for å avgjøre hvor effektive disse stoffene egentlig er mot fugleinfluensa. Videre kan mutasjoner i fugleinfluensa-viruset gjengi dem ineffektive i tide.
 6. 6
  Vask hendene ofte. Håndvask kan være den mektigste forsvar mot fugleinfluensa og mange andre smittsomme sykdommer. Hvis pandemi inntreffer, bør du vaske hendene flere ganger om dagen. Pass på at du bruker riktig håndvask teknikk.
  • Bruk en alkohol-basert desinfeksjonsmiddel. Siden det er nok ikke mulig å vaske hendene hver gang du berører noe som kan bære viruset, bør du gjennomføre en alkohol-basert hånd renere med deg hele tiden. Disse rengjøringsmidler kommer i en rekke former, og kan brukes når som helst du trenger en rask touch-up. Husk imidlertid at bruken av disse rengjøringsmidler er ikke en erstatning for grundig vaske hendene, og de bør kun brukes som supplement til håndvask.
 7. 7
  Unngå eksponering for infiserte fugler. Akkurat nå er den eneste dokumenterte måten å bli smittet med fugleinfluensa ved å komme i kontakt med smittede fugler eller fjørfe-produkter, og disse rutene på infeksjon vil fortsette selv om viruset muterer slik at menneske-til-menneske overføring blir den største trusselen. Unngå håndtering ville fugler, og prøve å forhindre husdyr (for eksempel huskatter) fra å komme i kontakt med fugler. Hvis du arbeider i nærhet til døde eller levende fjærfe - på en gård eller i en fjærfe-prosessanlegg, for eksempel - ta forholdsregler som iført hansker, respiratorer, og sikkerhet forklær. Stek fjærkre, til 165 grader F hele, og utøve riktig mat-håndtering teknikker, som du ville gjort for å beskytte deg mot andre trusler som salmonella. Riktig oppvarming dreper fugleinfluensa.
 8. 8
  Utøve sosial distansering. Den mest effektive måten å hindre å bli smittet med fugleinfluensa er å unngå eksponering for smittede personer. Dessverre er det ikke mulig å avgjøre hvem som er infisert, og som ikke er - da symptomene vises, er en person som allerede er smittsom. Sosial distansering, bevisst å begrense kontakten med mennesker (særlig store grupper av mennesker), er en fornuftig forholdsregel å ta i tilfelle av en pandemi.
  • Bli hjemme fra jobb. Hvis du er syk eller om andre på arbeidsplassen din har blitt syk, bør du holde deg unna arbeidsplassen, selv i fravær av en pandemi. Gitt at folk vil generelt være smittet og smittsom før de viser symptomer, men under en pandemi er det viktig å holde seg borte fra steder, for eksempel arbeid, hvor du har en høy sannsynlighet for å bli utsatt for en infisert person.
  • Prøv å jobbe hjemmefra. En pandemi kan vare i måneder eller år, og bølger av intense lokale utbrudd kan vare i uker, så det er ikke som du kan bare ta noen sykedager for å beskytte deg mot arbeidsplassen infeksjon. Hvis mulig, prøv å arrangere et arbeid fra hjemmet situasjon. En overraskende rekke arbeidsplasser kan nå gjøres eksternt, og arbeidsgivere vil trolig være villig - eller nødvendig - å prøve dette ut hvis en pandemi inntreffer.
  • Hold barn hjem fra skolen. Noen foreldre vet at barna plukke opp alle typer feil på skolen. Fugleinfluensa er en bug som du absolutt ikke vil at barna plukke opp.
  • Unngå offentlig transport. Busser, fly, båter og tog plassere et stort antall mennesker i nært hold. Offentlig transport er den ideelle bilen for utbredt spredning av smittsomme sykdommer.
  • Hold deg unna offentlige arrangementer. Under en pandemi, kan myndighetene avbryte offentlige arrangementer, men selv om de ikke gjør det, bør du nok holde deg unna dem. Enhver stor samling av mennesker i umiddelbar nærhet skaper en høy risiko situasjon.
 9. 9
  Bruk en respirator. Den influensa virus kan spres gjennom luften, så i tilfelle av en pandemi er det en god idé å beskytte deg mot innånding av viruset hvis du er ute i offentligheten. Mens kirurgiske masker bare hindre brukeren fra å spre bakterier, åndedrettsvern (som ofte ser ut som kirurgiske masker) beskytte brukeren mot innånding bakterier. Du kan kjøpe åndedrettsvern som er laget for én gangs bruk, eller du kan kjøpe gjenbrukbare seg med utskiftbare filtre. Bruk kun åndedrettsvern merket som "NIOSH sertifisert", "N95", "N99", eller "N100", som disse bidrar til å beskytte mot innånding av svært små partikler. Åndedrettsvern kun gi beskyttelse når slitt skikkelig, så pass på å følge instruksjonene nøyaktig - de bør dekke nesen, og det bør ikke være noen mellomrom mellom masken og på siden av ansiktet.
 10. 10
  Bruk medisinske hansker. Hansker kan hindre bakterier fra å komme på hendene, hvor de kan bli absorbert direkte gjennom åpne kutt eller spredning til andre deler av kroppen din. Latex ornitrile medisinske hansker eller kraftige gummihansker kan brukes til å beskytte hendene. Hanskene bør fjernes hvis revet eller skadet, og hendene bør vaskes grundig etter fjerning av hansker.
 11. 11
  Beskytt øynene. Fugleinfluensa kan spre seg dersom forurensede dråper (fra et nys, for eksempel) inn i øynene. Bruke briller eller vernebriller for å hindre at dette skjer, og unngå å berøre øynene med hendene eller med potensielt forurenset materiale.
 12. 12
  Kast potensielt forurenset materiale skal. Hansker, skal masker, vev og andre potensielle biologiske farer håndteres med forsiktighet og kastes på forskriftsmessig måte. Plasser disse materialene i godkjente risikoavfallsbeholdere beholdere eller forsegle dem i tydelig merkede plastposer.
 13. 13
  Forbered for avbrudd av tjenester. Dersom en pandemi streik, mange av de grunnleggende tjenestene vi tar for gitt, som for eksempel elektrisitet, telefon, og masse transitt, kan bli forstyrret midlertidig. Utbredt ansattes fravær og massive dødstall kan stenge alt fra butikken på hjørnet til sykehus.
  • Hold en liten mengde kontanter rundt til alle tider som bankene kan lukke og minibanker kan være ute av drift.
  • Diskuter nødsituasjon forberedelse med familien. Lag en plan slik at barna vet hva de skal gjøre og hvor du skal gå hvis du er arbeidsufør eller drept, eller hvis familiemedlemmer ikke kan kommunisere med hverandre.
  • Aksje opp på nødvendigheter. I den industrialiserte verden, minst, matmangel og avbrudd av tjenester vil trolig ikke vare mer enn en uke eller to om gangen. Likevel er det viktig å være forberedt på en slik hendelse.
   • Lagre en to-ukers forsyning av vann til alle i husholdningen. Holde minst en gallon per person per dag i klar plast beholdere.
   • Lagre en to-ukers forsyning av mat. Opt for ikke-bedervelige matvarer som ikke trenger å bli kokt og som ikke krever mye vann for å forberede seg.
   • Kontroller at du har en tilstrekkelig tilførsel av essensielle medisiner.
 14. 14
  Oppsøk lege ved utbruddet av symptomene. Effektiviteten av antivirale medikamenter reduseres etter hvert som sykdommen utvikler seg, så rask medisinsk behandling er avgjørende. Hvis noen med hvem du har hatt nær kontakt blir infisert, må du huske å søke medisinsk hjelp selv om du ikke viser symptomer.

Tips

 • Mens helsemyndigheter sier at fugleinfluensa er den mest sannsynlige kandidaten for neste pandemi, kan en rekke smittsomme sykdommer spres til pandemi proporsjoner. I det siste, har verden sett pandemier av byllepest, kolera, tuberkulose, og tyfus, for eksempel, og den nåværende AIDS krisen kan også beskrives som pandemi, gitt at sykdommen har spredd seg over hele verden og smitter så mange som 25% av befolkningen i enkelte områder. De fleste av de forholdsregler som er nevnt ovenfor kan like brukes på noen pandemi.
 • Det er uklokt å reise under en pandemi. Unngå å reise unntak av det som er absolutt nødvendig, for eksempel når du søker legehjelp.
 • Trekk av hansker innsiden ut, slik at de forurensede utsiden av hanskene finnes innenfor innsiden ut hanske.
 • Du kan finne at iført en maske gjør det vanskeligere å puste. Faktisk kan folk med astma og andre luftveisproblemer ikke være i stand til å bære masker regelmessig. Selv for de uten disse problemene, kan masker føle deg omstendelig når de går opp bakker og utføre andre anstrengende oppgaver. Husk, skjønt, hvis du tar av deg masken eller slitasje det feil, det gjør du ikke god. Bare sakte ned og bli vant til å gjøre en ekstra innsats for å puste.
 • Hyppig håndvask kan hindre spredning av sykdommen, men ikke hvis du berører forurensede gjenstander rett etter at du vasker hendene. Bruk et papirhåndkle for å slå av vasken og når berøre dørhåndtak.
 • Det er viktig å lære barna punktene ovenfor, så vel. Barn i skolen fremme spredningen av sykdommen fordi de holdes i nærkamp med andre barn, og fordi de generelt har dårligere hygiene enn voksne.
 • Bomullshansker kan brukes under medisinske hansker for å forhindre dermatitt, en hudlidelse som kan bryte ut etter lang tids bruk av latex eller nitrilhansker.
 • Dekk til nese med et papirlommetørkle når du nyser, og bruke engangs vev (i motsetning til lommetørklær)
 • Begynne å forberede seg nå å sørge for at du har tilstrekkelige innsparinger i tilfelle en pandemi tvinger deg til å gå glipp av en betydelig mengde arbeid.

Advarsler

 • Antivirale medisiner vil trolig være mangelvare for de første månedene med en pandemi, og en vaksine (en gang utviklet) vil også i utgangspunktet være en mangelvare. Det er viktig at disse medikamentene er først distribuert til leger, første respondere, og andre i særlig høy risiko.
 • Som alle medisiner, kan antivirale medisiner har alvorlige bivirkninger og bør ikke tas mindre foreskrevet av en medisinsk faglig. Nylig, for eksempel, advarte den amerikanske Food and Drug Administration at folk tar Tamiflu bør overvåkes for unormal oppførsel etter mer enn hundre rapporter om delirium og hallusinasjoner hos barn som tar stoffet.
 • Den amerikanske FDA har nylig utstedt advarsler til flere selskaper som solgte falske fugleinfluensa behandlinger eller forebyggende medisiner. Det er ikke noe vitenskapelig grunnlag for disse produktgruppene krav, og bruk av et slikt produkt kan lokke folk inn i en falsk følelse av trygghet. Skulle en pandemi streik, forventer falske medisiner for å spre.