Wkeno

Hvordan unngå å få denguefeber

Dengue feber er en vanlig sykdom forårsaket av et virus som mennesker får ved å bli bitt av infisert mygg (vanligvis Aedes aegypti). Sykdommen er utbredt i Karibia, Mellom-Europa og Sør-Central Asia.1 Symptomer på dengue feber, sterk hodepine, smerter bak øyet (retro-orbital smerter i øyet), ledd-og muskelsmerter og utslett. Noen ganger dengue feber er en mild sykdom, men det kan være alvorlig og føre til dengue hemoragisk (blødning) feber (DHF) som kan være dødelig hvis den ikke behandles.

Trinn

Hvordan unngå å få denguefeber. Vet hvor lang tid dengue mygg bite.
Hvordan unngå å få denguefeber. Vet hvor lang tid dengue mygg bite.
 1. 1
  Kjenne fienden: Aedes mygg, den viktigste type mygg som sprer denguefeber. Mygg hekkeplasser inkluderer kunstige vannbeholdere som kasserte dekk, avdekket oppbevaring av vann fat, bøtter, blomstervaser eller potter, bokser og tanker.
 2. 2
  Vet hvor lang tid dengue mygg bite: The dengue myggen har to perioder med biting aktivitet: i morgen i flere timer etter daggry og sent på ettermiddagen i flere timer før mørkets frembrudd. Likevel kan myggen mate når som helst i løpet av dagen, spesielt innendørs, i skyggefulle områder, eller når det er overskyet
 3. 3
  Vet hvilke geografiske områder har dengue. Mange tropiske land i Sørøst-Asia, det indiske subkontinentet, Sør-Stillehavet, Karibien, Sør-og Sentral-Europa, det nordøstlige Australia og Afrika. Etter 56 års fravær, har dengue også finner igjen i Hawaii. I motsetning til malaria, er dengue overføres ofte i urbane så vel som i distriktene.
 4. 4
  Unngå å få myggstikk:
  • Bruker insektmiddel på udekket hudoverflater når du er utendørs, spesielt i løpet av dagen. Når du bruker solkrem, bruke den før insektmiddel.
   • Repellents inneholder 30% til 50% DEET (N, N-dietyl-m-toluamide) anbefales for voksne og barn over 2 måneders alder og effektive i flere timer. Repellents med lavere mengder av DEET tilby kortere sikt beskyttelse og må brukes oftere.
   • Myggmidler som inneholder opp til 15% picaridin, som må brukes ofte, er tilgjengelig i USA. Repellents med høyere konsentrasjoner av picaridin kan være tilgjengelig i alle regioner utenfor USA.
  • Beskytt spedbarn yngre enn 2 måneders alder ved hjelp av en transportør drapert med myggnetting med en elastisk kant for en tett passform.
  • Slites løs, langermet skjorte og lange bukser når utendørs.
   • Klær kan også sprayes med myggmiddel som inneholder permetrin eller annen EPA-registrert frastøtende for bedre beskyttelse. (Husk: ikke bruk permetrin på huden.)
  • Hvis du reiser i dengue infested områder, bo på hotell eller resorter som er godt skjermet eller aircondition og ta tiltak for å redusere mygg befolkningen.

Tips

 • Ingen vaksine er tilgjengelig for å forhindre dengue, og det er ingen spesifikk medisin for å kurere folk som er syke med dengue. De som blir syke med denguefeber kan bli tilbudt medisiner (paracetamol) for å redusere feber og kan kreve oral rehydrering eller intravenøs væske og i alvorlige tilfeller til behandling støtte deres blodtrykk.