Wkeno

Hvordan bli kvitt matforgiftning

Matforgiftning streiker når du spiser mat som er forurenset med bakterier eller annet toksin, eller som har naturlige giftige egenskaper. Den smertefulle symptomer avtar vanligvis av seg selv etter noen dager, når kilden til forgiftning har forlatt kroppen, men det finnes tiltak du kan gjøre i mellomtiden for å gjøre deg mer komfortabel og få fart på utvinningen. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å søke legehjelp.

Trinn

Hvordan bli kvitt matforgiftning. Finne ut hva som forårsaket matforgiftning.
Hvordan bli kvitt matforgiftning. Finne ut hva som forårsaket matforgiftning.

Bestem hva som skal skje

 1. 1
  Finne ut hva som forårsaket matforgiftning. Før behandling av symptomer på matforgiftning, er det viktig å finne ut hva som forårsaket det. Tenk tilbake til den maten du spiste i de siste 4 til 36 timer. Visste du prøve noe nytt? Gjorde noe smaker litt av? Visste du dele mat med en venn eller et familiemedlem som også opplever symptomer? Her er de mest sannsynlige årsakene til matforgiftning:
  • Mat som har blitt forurenset av e coli, salmonella og andre typer bakterier. Bakterier er vanligvis drept når maten er tilberedt på korrekt måte, så denne type matforgiftning vanligvis resultater fra kokt kjøtt eller mat som var igjen sitter uten kjøling.
  • Giftig fisk, slik som puffer fisk, er også en vanlig kilde til matforgiftning. Puffer fisk bør ikke brukes med mindre det er utarbeidet av personalet på en restaurant som er sertifisert til å gjøre det.
  • Giftige vill sopp, som kan se identisk med friske spiselig sopp, kan også føre til matforgiftning.
 2. 2
  Bestem om øyeblikkelig legehjelp er nødvendig. Matforgiftning som ble forårsaket av bakterier, spesielt når det rammer en ellers frisk person, er vanligvis behandles hjemme. Men, avhengig av kilden til matforgiftning og alder på personen som har det, kan det være nødvendig å søke medisinsk hjelp umiddelbart, før behandling av matforgiftning symptomer. Ring lege hvis en av følgende situasjoner gjelder for deg:
  • Personen med matforgiftning spiste giftig fisk eller sopp.
  • Personen med matforgiftning er et spedbarn eller små barn.
  • Personen med matforgiftning er gravid.
  • Personen med matforgiftning er over 65 år.
  • Personen med matforgiftning opplever alvorlige symptomer, som for eksempel problemer med å puste, svimmelhet eller besvimelse, eller oppkast av blod.

Lindre symptomene på matforgiftning

 1. 1
  Begrense fast føde. Matforgiftning fører til oppkast og diaré, naturlige kroppsfunksjoner som arbeider for å fjerne giften fra kroppen. Spise mer fast føde vil føre til mer oppkast og diaré, så det er best å unngå å spise store måltider før du føler deg bedre.
  • Det bør gå uten å si at du bør unngå å spise maten de forårsaket forgiftning. Hvis du ikke er sikker på hva som forårsaket det, avstår å spise noe som ikke har vært tilberedes rett før du spiser den.
  • Hvis du blir lei av subsisting på kjøttkraft og suppe, spise vanlig mat som ikke vil opprørt magen, som bananer, vanlig kokt hvit ris eller tørr toast.
 2. 2
  Drikk rikelig med væske. Oppkast og diaré føre til væsketap, så det er viktig å drikke vann og andre væsker for å unngå dehydrering. Voksne bør prøve å drikke minst 16 kopper vann om dagen.
  • Urtete, spesielt myntete, inneholder egenskaper som roer magen. Prøv å drikke noen kopper peppermynte te å holde seg hydrert og roe ned kvalme.
  • Ginger ale og sitron eller lime soda kan også hjelpe med utvanning, og kullsyre hjelper avgjøre
  • Unngå kaffe, alkohol og andre væsker som forårsaker mer dehydrering.
 3. 3
  Erstatte elektrolytter. Hvis du mister en masse næringsstoffer gjennom dehydrering, kan du kjøpe en elektrolytt løsning fra et apotek for å erstatte dem. Gatorade eller pedialite vil fungere fint, også.
 4. 4
  Få nok hvile. Du vil sannsynligvis føle seg svak og sliten etter å gå gjennom symptomene på matforgiftning. Sove så mye som du trenger for å hjelpe kroppen din komme seg raskere.
 5. 5
  Unngå medisiner. Over-the-counter medisiner ment å forebygge diaré og oppkast kan faktisk bremse recover ved å hindre den naturlige funksjoner som eliminerer kilden til matforgiftning.

Hindre matforgiftning

 1. 1
  Vask hender, retter og kjøkken overflater. Matforgiftning er ofte forårsaket av bakterier som blir overført til mat i form av uvaskede hender, tallerkener, skjærebrett, kjøkkenutstyr eller arbeidsflater. Ta følgende forholdsregler for å forhindre å få matforgiftet på denne måten:
  • Vask hendene med varmt såpevann før matlaging.
  • Vask og dekketøy i varmt såpevann etter at de har blitt brukt.
  • Bruk et rengjøringsmiddel til å tørke ned tellere, tabeller, skjærebrett og annet kjøkkenutstyr overflater etter å forberede et måltid, særlig en som inneholder rått kjøtt.
 2. 2
  Oppbevare maten riktig. Sørg for at rå mat, slik som pakker av rå kylling eller biff, holdes atskilt fra mat som ikke trenger å bli kokt, for å unngå krysskontaminering. Alt kjøtt og meieriprodukter bør være nedkjølt så snart du tar den hjem fra markedet.
 3. 3
  Stek kjøttet grundig. Matlaging kjøtt til den når en indre temperatur som dreper bakterier kan hindre bakteriell matforgiftning. Sørg for at du vet den temperaturen din kjøtt skal tilberedes, og bruke et steketermometer for å sjekke temperaturen før du er ferdig med å tilberede den.
  • Kylling og andre fjærkre bør tilberedes til 165 F (73.9 C).
  • Kjøttdeig bør kokes til 160 F (71.1 C).
  • Biffer og steker bør kokes til 145 F (62.8 C).
  • Svinekjøtt skal tilberedes til 160 F (71.1C).
  • Fisk skal tilberedes til 145 F (62.8 C).
 4. 4
  Ikke spis skogsopp. Beite for skogsopp har blitt en trend de siste årene, men med mindre du leter etter sopp under veiledning av en ekspert, bør spise ferske plukket sopp unngås. Selv forskere har problemer med å skille noen spiselige og giftige sopp arter uten hjelp av biologiske tester.

Tips

 • Ikke risiker å spise mat som har sittet i kjøleskapet en stund. Når du er i tvil, kaste den ut!