Wkeno

Hvordan du kan unngå en aneurisme

En aneurisme er en bule i veggen av et blodkar som skyldes en svekkelse av beholderveggen. Aneurysms kan forekomme i alle blodkar, men de farligste aneurismer er de som dannes i aorta eller arterier i hjernen, fordi brudd kan føre til døden opp til halvparten av den tid de oppstår. Aneurismer er ofte vanskelige å oppdage før de sprekker og like vanskelig å hindre, men det er skritt du kan ta for å hjelpe deg å unngå en aneurisme eller hindre en fra sprekker hvis det blir oppdaget.

Trinn

Hvordan du kan unngå en aneurisme. Bruke narkotika riktig.
Hvordan du kan unngå en aneurisme. Bruke narkotika riktig.
 1. 1
  Slutte å røyke. I tillegg til å øke risikoen for å utvikle emfysem og lungekreft, røyking øker også sjansene for å utvikle en aneurisme. Du må kanskje legen din hjelp til å finne riktig program for å hjelpe deg å slutte.
  • Også unngå å utsette deg selv for passiv røyking.
 2. 2
  Moderat drikking. Drikker for mye alkohol kan også svekke veggene i blodårene, noe som øker muligheten for å utvikle et aneurisme. Hvis du har andre problemer knyttet til overdreven drikking, må du kanskje gi den opp helt.
 3. 3
  Bruke narkotika riktig. Misbruker narkotika, reseptbelagte eller på annen måte, kan føre til betennelse i blodårene og dannelse av aneurismer. Vante kokain er spesielt utsatt for utvikling av hjernen aneurismer.
 4. 4
  Vedta et sunt kosthold. Velg en diett med et utvalg av frukt, grønnsaker, hele korn, magert kjøtt og ikke kjøtt protein kilder. Unngå overflødig fett, kolesterol, natrium og sukker.
 5. 5
  Tren regelmessig. Trene minst 30 minutter hver dag vil hjelpe deg å unngå en aneurisme eller hindre en fra sprekker. Legen kan anbefale egnede øvelser for deg.
 6. 6
  Overvåke din generelle helse. Viktige faktorer for å unngå en aneurisme eller hindre en fra sprekker inkluderer overvåking av vekt, kolesterol, blodsukker og blodtrykk.
  • Hvis minst to andre medlemmer av familien din har hatt aneurismer, bør du bli undersøkt for muligheten for å utvikle et aneurisme selv. Leger anbefaler vanligvis slike screenings hvert 5. år.
 7. 7
  Håndtere stress nivå. Ta skritt for å håndtere stress nivå kan hjelpe deg å unngå å utvikle en aneurisme eller, bokstavelig talt, "spratt en blodåre."

Tips

 • Noen leger anbefaler at pasienter med risiko for utvikling av aneurismer eller deres sprekker tar lavdose acetylsalisylsyre for å hindre opphoping av arteriell plakk som kan svekke blod fartøy vegger. Rådfør deg med legen din for å avgjøre om denne behandlingen er riktig for deg.

Advarsler

 • Store unruptured hjernen aneurismer kan forårsake smerte bak det ene øyet, en utvidet pupill eller hengende øyelokk, dobbel eller tåkesyn, eller nummenhet eller lammelser på den ene siden av ansiktet.
 • Det vanligste symptomet på en sprukket hjerne aneurisme er en alvorlig hodepine. Andre symptomer inkluderer kramper, kvalme, oppkast, lysfølsomhet, synsproblemer, forvirring eller bevisstløshet. (I noen tilfeller er brudd innledes med en lekkasje av blod, som produserer en plutselig, alvorlig hodepine.) Summon akutt hjelp med en gang hvis du eller noen andre opplever alvorlig hodepine, kramper eller bevisstløshet.