Wkeno

Hvordan gjenkjenne skrumplever

Skrumplever er sluttresultatet av leverskade preget av forvrengning av nedsatt arkitektur av omfattende fibrose og dannelse av regenererende knuter med kronisk betennelse i leveren vev. Skrumplever kan skyldes en rekke kroniske leverskade, inkludert smittsomme, autoimmune, giftig, og metabolske årsaker.

Mens tidligere stadier av skrumplever kan være potensielt reversibel med behandling av den underliggende årsaken, senere stadier av skrumplever er generelt irreversible, med levertransplantasjon som det eneste alternativet. Her er fremgangsmåten for å hjelpe deg å gjenkjenne skrumplever, basert på symptomer, tegn og tester.

Trinn

Hvordan gjenkjenne skrumplever. Være klar over de ulike årsaker og risikofaktorer som kan forårsake eller føre til skrumplever og kronisk leversykdom.
Hvordan gjenkjenne skrumplever. Være klar over de ulike årsaker og risikofaktorer som kan forårsake eller føre til skrumplever og kronisk leversykdom.
  1. 1
    Være klar over de ulike årsaker og risikofaktorer som kan forårsake eller føre til skrumplever og kronisk leversykdom:
    • Alkohol: Kronisk alkoholforbruk kan føre til alkoholisk leversykdom videre til alkoholisk levercirrhose (også kjent som Laennec er skrumplever) i 10-20 prosent av personer som drikker overdrevet i minst 10 år. Alkohol fører til leverskade ved å blokkere nedsatt (lever-relatert) metabolismen av karbohydrater, fett og proteiner, som deretter bygge opp innen leverceller (hepatocytter) og forårsake skade. Kroppen kan reagere på slike skader ved å montere en betennelsesreaksjon, som fører til hepatitt, eller fibrose (overdreven fibrøst bindevev), og skrumplever.
    • Kronisk hepatitt B: En infeksjon med hepatitt B-viruset fører til kronisk leverbetennelse og skader som kan føre til skrumplever over flere tiår. Major risikofaktorer inkluderer ubeskyttet seksuell kontakt, blodoverføringer, og injeksjon av narkotika ved hjelp av forurensede nåler.
    • Kronisk hepatitt C: En infeksjon av hepatitt C-virus (den kausative middel i de fleste tilfeller tidligere kjent som "non-A, non-B hepatitt") resulterer i kronisk lever-inflammasjon og skade som kan føre til skrumplever over flere tiår. Skrumplever fra hepatitt C er den vanligste årsaken til levertransplantasjon. Viktige risikofaktorer for dette inkluderer infeksjoner fra injeksjon av narkotika, blodoverføring, og piercing og tatoveringer.
    • Diabetes mellitus: Som sett i 15-30 prosent av personer med skrumplever, er diabetes en risikofaktor for å utvikle alkoholfrie steatohepatitis (NASH), og er vanlig i kronisk hepatitt C-infeksjon, sannsynligvis relatert til insulinresistens og utilstrekkelig insulin sekresjon fra beta celler i bukspyttkjertelen. Diabetes er også sett i hemokromatose, en årsak til skrumplever, preget av omfattende jern vitneforklaringer, som fører til bronsefarget hud (jern innskudd i huden), diabetes (jern innskudd i bukspyttkjertelen), restriktiv kardiomyopati og ledningsforstyrrelser (jern innskudd i hjertet), leddsykdom (jern innskudd i joint), etc.
    • Fedme: Fedme er en risikofaktor for alkoholfrie steatohepatitis - med fett i leveren, forårsaker betennelse og skade.
    • Injeksjon av narkotika: Dette er en risikofaktor for overføring av hepatitt B-og C-virus.
    • Blodoverføringer: Hepatitt B og C virus kan overføre via blodoverføring fra en infisert donor.
    • Familiehistorie med leversykdom: Enkelte årsaker til skrumplever har en genetisk arv mønster. Disse inkluderer arvelig hemosiderose, Wilsons sykdom, og alfa-1 antitrypsin (AAT) mangel, alle med en autosomal recessiv arv mønster. Å ha et familiemedlem med leversykdom øker ens risiko for skrumplever.
    • Autoimmune sykdommer: Having autoimmune sykdommer, slik som inflammatorisk tarmsykdom, reumatoid artritt, og thyroid sykdom, øker risikoen for komplikasjoner av slike lidelser som fører til autoimmun hepatitt og cirrhose.
    • Hjertesykdom: Hjertesykdom er en risikofaktor for alkoholfrie steatohepatitis fører til skrumplever. I tillegg kan hjertesykdom forbundet med høyre-sidig hjertesvikt forårsake lever-lunger (muskat lever) og kardial cirrhose.
  2. 2
    Gjenkjenne symptomer på skrumplever. Vær oppmerksom på at disse symptomene er variable, ikke er spesifikke for skrumplever, og noen kan ikke forekomme i alle personer med skrumplever:
    • Tretthet, eller trøtt
    • Lett blåmerker
    • Underekstremitetene ødem (hevelse)
    • Feber
    • Vekttap
    • Diaré
    • Intens kløe (pruritus)
    • Øk mageomfang
    • Forvirring
    • Søvnforstyrrelser
  3. 3
    Gjenkjenne tegn på skrumplever. Som nevnt før, disse skiltene er ikke spesifikke for skrumplever, og heller ikke oppstår de i alle tilfeller av skrumplever:
    • Spider angiomata eller edderkopp Nevi, edderkopp telangiectasier: Vaskulær lesjoner som består av en sentral arteriole (de minste grenene av en arterie, ender i kapillærer) omgitt av mange mindre fartøy som vanligvis finnes på kroppen, ansiktet og armene, på grunn av en økning i østradiol til fritt testosteron ratio. Disse forekommer i om lag en tredjedel av tilfellene. Verifisere dette funnet ved å komprimere det med et glass slide, og observere pulsering av sentrale arteriole som blod fyller sentrale arteriole, deretter reiser til de perifere tips med bleking. Spider angiomas kan også sees i svangerskapet (høy østrogen stat), alvorlig underernæring, eller av og til hos friske individer. Større antall og størrelse på edderkopp angioma er assosiert med mer alvorlig levercirrhose og risiko for blødninger fra varicer (permanent unormal utvidelse og forlengelse av en vene).
    • Palmar erythema: overdrivelser av normal flekkete mottling av håndflaten, på grunn av endret kjønnshormonet metabolisme. Palmar erythema hovedsakelig påvirker thenar og hypothenar prominences mens sparsom den sentrale håndflaten. Det er også sett i svangerskapet, revmatoid artritt, hypertyreose, og blod kreftformer.
    • Nail endringer:
      • Muehrcke negler: parvise horisontale bånd skilt med normal farge på grunn av hypoalbuminemi, fra utilstrekkelig produksjon av albumin, som er utelukkende laget av leveren. Muehrcke negler er sett i andre tilstander assosiert med lav serumalbumin, slik som underernæring og nefrotisk syndrom (relatert til nyre).
      • Terrys negler: Proximal to tredjedeler av neglen plate er hvit og distale en tredjedel rødt, også på grunn av hypoalbuminemi.
      • Clubbing: Vinkel mellom spiker plate og proksimale spiker fold> 180 grader, og kan virke som en drumstick når alvorlig. Dette er mer vanlig sett med biliær cirrhose og er uspesifikke.
    • Hypertrofisk osteoarthropathy (HOA): Kronisk proliferativ periostitis av den lange bein, noe som kan være svært smertefullt. Legg merke til at den vanligste årsaken til HOA er lungekreft, som må utelukkes.
    • Dupuytrens kontraktur: jevning og forkorting av palmar fascia (bindevev bindende deler sammen) som fører til fleksjon misdannelser av fingrene. Den resultater fra fibroblastproliferering og uro kollagen deponering i konseptet, sannsynligvis på grunn av frie radikaler dannes ved oksidativ metabolisme av hypoxantin. Dupuytrens kontraktur er vanlig i alkoholisk levercirrhose, som forekommer i om lag en tredjedel av tilfellene. En uspesifikke funn, er det også sett i diabetes mellitus, sigarett røykere, alkohol brukere uten skrumplever, arbeidere med repeterende håndbevegelser, og Peyronies sykdom.
    • Gynekomasti: Benign spredning av kjertelvev av mannlige bryster, presenterer med en gummiaktig eller fast masse som strekker seg konsentrisk fra brystvortene. Dette skyldes økt østradiol og er sett i opp til to tredjedeler av tilfellene. Gynecomastia må skilles fra pseudogynecomastia, fettansamlinger uten kjertel spredning, ofte sett i overvektige menn. Å fortelle dem fra hverandre, ligge på ryggen, sted tommel og pekefinger på hver side av brystet, og sakte bringe dem sammen for å sette en konsentrisk, gummiaktig-til-fast disk av vev rett under brystvorten området i gynekomasti. Ingen masse føles i pseudogynecomastia, og andre masse lidelser, som kreft, pleier å være eksentrisk plassert (ikke sentrert).
    • Hypogonadisme: Manifestert som impotens, infertilitet, tap av sexlyst, og testikkelatrofi, på grunn av primær gonadal skade eller undertrykkelse av hypothalamus eller hypofysen funksjon. Det er oftest sett i alkoholisk levercirrhose og hemokromatose, trolig på grunn av toksiske effekter av alkohol eller jern, henholdsvis.
    • Endring i leveren størrelse: Leveren kan forstørres (hepatomegali), eller av normal størrelse, eller krympet. Når palpated, tenderer levercirrhose å føle seg fast og nodulær.
    • Splenomegali (økning i størrelsen av milten): På grunn av opphopning av splenic rød masse som et resultat av portal hypertensjon (økt trykk i portvenen, som blod rygger opp fra den levercirrhose med omfattende fibrose hindrer blodstrømmen, noe som resulterer i trykk oppbygging).
    • Ascites: Opphopning av væske i peritoneal (mage) hulrom som gir opphav til flanke sløvhet (trenger ca 1500 cc å oppdage flanke sløvhet).
    • Caput medusa: I portal hypertensjon, kan umbilical vein åpne, for å gi blod sikkerhetskopierer portvenesystemet å bli shunted gjennom Periumbilical årer inn i umbilical vein og til slutt til bukveggen venene til den systemiske venøse systemet. Auka betydning av Periumbilical årer manifest som caput medusa, så kalt fordi den ligner hodet (caput) av Medusa.
    • Cruveilhier-Baumgarten bilyd: venøs nynne hørt i midten av magesekken ved auskultasjon med stetoskop. I likhet med caput medusa, resulterer det fra sivile forbindelser mellom portalen systemet og resten av navlestrengen blodåre i portal hypertensjon. Suset er utvidet med Valsalva manøver (øker intraabdominal trykk) og redusert ved å legge press på huden over navlen (utflating blodårene).
    • Fetor hepaticus: En muggen lukt i pusten på grunn av økt dimetylsulfidkompleks i alvorlig portal-systemisk shunting fra portal hypertensjon.
    • Gulsott: gul misfarging av huden, øyet, og mucus membraner på grunn av økt bilirubin (minst 2-3 mg / dl eller 30 mmol / L). Urin kan også vises mørkt. Gul misfarging av huden kan også resultere fra overdrevent forbruk av karoten (for eksempel i noen som spiser masse gulrot), og dette kan skilles fra gulsott ved fravær av gul misfarging av sclera (hvit, ytre delen av øyet) i carotenemia og tilstedeværelse av ikteriske sclera i gulsott.
    • Asterixis: Bilateral asynkron flagrende av utstrakte, dorsiflexed hendene sett i hepatisk encefalopati (fra opphoping av ammoniakk i leversvikt som går til hjernen). Asterixis er også sett i uremia og alvorlig hjertesvikt.
    • Annet:
      • Pigment gallestein: Kan skyldes hemolyse
      • Forstørret parotid gland: Kan skyldes alkoholbruk fører til fatty infiltrasjon, ødem, og fibrose;
  4. 4
    Få testet. Noen rutinemessige laboratorieprøver nyttige for å anerkjenne skrumplever inkluderer:
    • Komplett blodprosent med differensial: anemi, leukopeni og nøytropeni og trombocytopeni er alle ofte sett i skrumplever, på grunn av splenomegali (hypersplenisme) og beslaglegging av røde blodlegemer, hvite blodlegemer og blodplater. Gastrointestinalt blodtap, alkohol forgiftning, folatmangel (vanlig hos alkoholikere), anemi ved kronisk sykdom (fra betennelse), og hemolyse (bryte ned av røde blodlegemer) bidrar alle til anemi også. Den forstørret milt kan beslaglegge opp til 90 prosent av sirkulerende blodplater, og blodplater kan falle til under 50.000 / cc.
    • Serum transaminaser: aspartat aminotransferase (ASAT) og alanin aminotransferase (ALT) har en tendens til å være litt forhøyet. Alkoholisk cirrhose har vanligvis AST / ALT forholdet er større enn 2. De fleste former for kronisk hepatitt annet enn alkohol tendens til å ha AST / ALT forholdet mindre enn 1, selv om forholdet kan reversere som kronisk hepatitt utvikler seg til cirrhose.
    • Total bilirubin: Kan være normal i kompensert cirrhose, men har en tendens til å stige som skrumplever forverres. Rising bilirubin er et dårlig prognostisk tegn i primær biliær cirrhose.
    • Albumin: Syntetisk utelukkende i leveren, albumin nivåer falle som leverens syntetiske funksjon avtar med progresjon av skrumplever. Lav albumin er også sett i hjertesvikt, nefrotisk syndrom, protein miste enteropathy (tarmsykdom), og underernæring.
    • Andre laboratorietester som kan være nyttig inkluderer:
      • Alkalinfosfatase: Vanligvis forhøyet, men mindre enn 2 til 3 ganger øvre grense av normalt. Høyere nivåer kan indikere galle årsaker til skrumplever (tegn på galleobstruksjon), slik som primær skleroserende kolangitt (sykdom i galle duct) og primær skrumplever.
      • Gamma-glutamyltransferase (GGT): Lever bestemt enzym som korrelerer med alkalisk fosfatase (som er uspesifikke) i leversykdom. GGT nivåer har en tendens til å være høyere i alkoholisk skrumplever enn i andre former for skrumplever, sannsynligvis på grunn av alkohol induksjon av levermikrosomal GGT eller forårsaker GGT å lekke fra hepatocytter.
      • Protrombintid: Som albumin, reflekterer denne testen leverens syntetiske funksjoner. Leveren er ansvarlig for syntesen av mange proteiner som er nødvendige for normale koagulasjonstid, og nedsatt syntese av koaguleringsfaktorene vil gi langvarig protrombintiden.
      • Globulins: Økte i skrumplever, på grunn av skifting av bakterielle antigener i portal venøs blod bort fra fibrotic leveren til lymfevev, som induserer immunoglobin produksjon. Meget høy IgG levesl kan indikere autoimmun hepatitt, mens høye nivåer av IgM kan tyde på primær biliær cirrhose.
      • Serum natrium: Lav natrium (hyponatremi) er vanlig i skrumplever med ascites grunnet gratis vann oppbevaring, som følge av høye anti-vanndrivende hormon nivåer. Hyponatremi (mangel av natrium i blodet) har en tendens til å forverres som skrumplever utvikler seg til sluttstadiet leversykdom.
    • Videre testing kan bidra til å identifisere spesifikke årsaker til skrumplever:
      • Hepatitt serologi (HCV-antistoff, HBsAg, HBeAg) og virale RNA molekylære analyser (for å oppdage viral hepatitt).
      • Antimitochondrial antistoffer (positiv i primær biliær cirrhose).
      • Antinuclear, anti-glatt muskulatur, antiactin, anti-nøytrofile cytoplasma antistoff antistoffer (positiv i type 1, eller klassisk, autoimmun hepatitt).
      • Anti-LKM-1, anti-leveren cytosol-en, anti-løselig leveren antigen (positiv i Type 2 autoimmun hepatitt).
      • Fasting transferrinmetning (totalt jern-bindende kapasitet), plasma ferritin (forhøyet i arvelig hemokromatose).
      • Serum ceruloplasmin (lav i Wilsons sykdom).
      • Serum alfa-1 antitrypsin (AAT) nivåer (lav i AAT-mangel).
    • Imaging studier kan bidra til å anerkjenne skrumplever, og er mer nyttig for å oppdage komplikasjoner av skrumplever, inkludert ascites, hepatocellulær karsinom (hepatoma) og nedsatt lever-eller portal venetrombose.
      • Ultralyd:-invasiv, allment tilgjengelig, og godt tolerert. Levercirrhose vises små og nodulær. Den klassiske ultralyd finne i skrumplever er atrofi av høyre lapp og hypertrofi (forstørring) av caudatus eller venstre fliker. Knuter sett på ultralyd kan være godartet eller ondartet og trenger biopsi for å evaluere. Funn av økt portal vein diameter eller tilstedeværelse av sivile årer foreslår portal hypertensjon. Splenomegali, er ascites og portal venetrombose også lett oppdages ved ultralyd.
      • Computertomografi: Ikke rutinemessig gjøres for skrumplever, da det gir den samme informasjonen som ultralyd, og involverer stråling og kontrast eksponering.
      • Magnetic resonance imaging: Bruken begrenses av kostnader og pasient intoleranse. Lavt signal intensitet på T1-vektede bilder antyder jernoverskudd fra arvelig hemokromatose.
    • For definitiv diagnose av cirrhose, få en leverbiopsi, hvorved en prøve av leveren er erholdt og deretter prosessert og undersøkt under mikroskopet.

Tips

  • Tidligere stadier av skrumplever kan være potensielt reversibel med behandling av den underliggende årsaken, for eksempel kontrollere diabetes, avstå fra alkohol, herding hepatitt, og reversere fedme for å oppnå normal vekt.
  • Ikke bruk noen form for medisin til og med mindre legen forskrive. Hold deg aktiv ved å ta vitaminer / juice / frukt.

Advarsler

  • De senere stadier av skrumplever er generelt irreversible - og sykdom og komplikasjoner er slutt dødelig, forlater levertransplantasjon som det eneste alternativet for å gjenvinne helse og redde ens liv.