Wkeno

Hvordan kjøpe morgenen etter pille

Ulykker kan skje, men du trenger ikke alltid å ta konsekvensene. Morgenen etter pille kan gi deg fred i sinnet hvis du har hatt ubeskyttet sex, eller er bekymret for at den beskyttelsen du brukte fungerte ikke.

Trinn

Hvordan kjøpe morgenen etter pille. Besøk fastlegen din.
Hvordan kjøpe morgenen etter pille. Besøk fastlegen din.
 1. 1
  Handle raskt. Morgenen etter pille, eller nødprevensjon p-piller, er svært effektivt for å forhindre graviditet hvis det brukes veldig snart etter ubeskyttet sex. Det er to typer som ofte anvendes. Den vanligste er Levonelle som er effektiv i opptil 72 timer (3 dager) etter ubeskyttet sex, og kan kjøpes på apotek, så lenge du er over 16 år. Hvis du er over 18 år så kan du få tilgang til en ny pille, ellaOne, som fungerer inntil fem dager etter ubeskyttet sex. Husk at du bør få det så snart som mulig, da effektiviteten avtar.
 2. 2
  Besøk fastlegen din. Bestill time hos din allmennpraksis, men sørg for at du fortelle resepsjonist at saken haster så du trenger å se dem så snart som mulig. Du blir nødt til å forklare situasjonen til legen din, og de vil da foreskrive det for deg. Hvis du ikke kan få en avtale med legen din så finnes det andre steder du kan gå. Prøv å ringe Family Planning Association, eller tilsvarende i ditt land, skal detaljene være ganske enkelt å få tak i på internett.
 3. 3
  Finn ut hva som er tilgjengelig på ditt universitet eller høyskole. På de fleste høgskoler er det et helsesenter med en lege eller sykepleier, og det er vanligvis noen tilgang til nødprevensjon. Hvis du ikke er sikker på hvordan eller når det er tilgjengelig så spør en av de ansatte, se etter en plakat eller brosjyre med informasjon eller bare be om å snakke med sykepleier.
 4. 4
  Det er mulig å bare samle nødprevensjon p-piller fra ditt lokale apotek. Men hvis du velger å gjøre dette, er det en kostnad på minst £ 22, ofte mer. Apoteket vil måtte snakke med deg privat for å finne ut om det er trygt for deg å ta pillen, og for å sikre at du forstår det. Hvis du ønsker å gjøre dette så er det nok best å ringe apoteket først for å finne ut om de kan foreskrive det for deg.

Tips

 • Snakk til deg partner, eller fremtidige partnere om prevensjon valg, og sørge for at eventuelle nye partnere er definitivt fri for infeksjon hvis du velger å ikke bruke kondom.
 • Sørg for at du vet bivirkninger av morgenen etter pille.
 • Sørg for at du får testet for kjønnssykdommer, kan de forårsake store problemer hvis venstre ubehandlet, og mange har ingen symptomer.
 • Få morgenen etter pille så snart du kan, jo raskere du får det, jo mer effektiv er den.
 • Invester i en sikrere metode for prevensjon som passer din livsstil og forhold.

Advarsler

 • Det er mulige bivirkninger og disse inkluderer: Sykdom eller kvalme (om lag én av seksti kvinner faktisk kaste opp, men mer får en syk følelse), hodepine, mage Cche, følsomme bryster, spotting av blod, svimmelhet. Les pakningsvedlegget med din morgen etter pille for mer informasjon.
 • Bør ikke tas av personer med dårlige leverproblemer, men det er greit for nesten alle andre.
 • Hvis det er ineffektiv, det er ukjent om det fører til skade på det ufødte barnet.
 • Det er ikke 100% effektiv, bruker en graviditetstest hvis du tilfeldigvis glipp av neste periode.
 • Ikke bruk om morgenen etter pille som en vanlig metode for prevensjon. For det første, vil legen ikke gjentatte ganger foreskrive det til deg gratis, og det vil resultere i at du bruke en formue på den. Dernest, det er ikke en veldig avhengige form for prevensjon, er det bare ca 90% effektiv, sammenlignet med 99% hvis du brukte kondom, eller 98% hvis du bruker p-piller. Det er dumt å ta en sjanse. Samt at, er p-piller gratis i mange steder, så du trenger ikke å ta noen sjanser bare pop med legen din. Kondomer er ofte tilgjengelig gratis på universiteter, høyskoler og familieplanlegging klinikker.
 • Husk at morgenen etter pille ikke bli kvitt noen STI (seksuelt overførbare infeksjoner), som kan forårsake mye langvarig skade hvis du ikke behandler dem. Av denne grunn er det i din beste interesse å finne ut hvor du kan gå for å få vist for kjønnssykdommer. Det kan være en krevende oppgave, men det er vel verdt det for din fred i sinnet. Den eneste måten å fullt ut beskytte mot kjønnssykdommer er å bruke kondom.