Wkeno

Hvordan starte prevensjon

Mange kvinner velger å ta prevensjon for å unngå graviditet eller for å holde menstruasjonene konsekvent. Når en kvinne og hennes lege bestemme at det er best å begynne å ta prevensjon, må kvinnen ta en beslutning, sammen med legen sin, som til hvilken type prevensjon som er best for henne og hennes livsstil. Når du velger prevensjon som er riktig for deg og kroppen din, må du følge noen enkle trinn for å begynne å ta prevensjon riktig.

Trinn

Hvordan starte prevensjon. Begynn å ta pillene.
Hvordan starte prevensjon. Begynn å ta pillene.

Trinnene for å starte alle typer p-piller

Når du har bestemt at p-piller er den foretrukne form for prevensjon for deg, er det noen enkle trinn for å følge når du begynner å ta pillene.

 1. 1
  Begynn å ta pillene. Du kan starte noen form for prevensjon pille på noe punkt i syklusen din. Folk ofte feilaktig tror at kvinner må starte sine p-piller på et visst punkt i sin menstruasjonssyklus, for eksempel den første dagen at de begynner sin periode. Heldigvis er dette ikke tilfelle. Men hvis du begynner å ta din første pille pakke i løpet av fem dagers periode etter at du starter perioden, vil du være beskyttet mot å bli gravid med en gang, og trenger ikke å bruke noen ekstra back-up prevensjonsmetoder. Starter noen annen gang er greit også, men må du bruke en annen form for prevensjon for ca en uke.
 2. 2
  Lag en fastsatt plan for å ta p-pillene dine. Det er veldig viktig å ta p-piller på samme tid hver dag. Dette vil holde dem arbeider konsekvent ved å opprettholde en jevn flyt av hormoner og holde dem riktig balansert til alle tider. En konsekvent tidsplan vil også hjelpe deg å huske når du skal ta dem. De fleste kvinner synes det er best å ta sin pille rundt frokosttid eller like før de går til sengs.
 3. 3
  Vet hvordan å starte prevensjon etter at du har en baby. Tidene varierer avhengig av piller og amming:
  • Hvis du tar en pille som har både østrogen og progestin, må du vente tre uker etter at du føder.
  • Kvinner som ammer sine barn må vente seks uker før disse pillene.
  • Dersom p-pille du tar bare inneholder gestagen, kan du begynne å ta dem når som helst etter at du har født, og du kan ta dem umiddelbart, selv om du ammer.

Andre metoder for prevensjon i tillegg til p-pille

Hvis du har bestemt at p-piller er ikke lenger riktig for deg, må du bestemme om en alternativ metode for prevensjon. Det er mange alternativer tilgjengelige for kvinner, hver med ulike tiltak som må følges for å begynne å ta hver type.

 1. 1
  Få en resept fra legen din hvis du ønsker å begynne å ta p-plaster. Plasteret er en type hormonell prevensjon som ligner på p-piller. I stedet for en pille daglig, er en lapp plassert på huden og bæres i en uke. Ved slutten av uken, er det deretter erstattes med en ny lapp. Du kan sette plasteret på forskjellige områder av kroppen din, og du må endre det på samme dag i tre sammenhengende uker.
 2. 2
  Lær om hvordan du bruker prevensjon skudd hvis du velger denne metoden for prevensjon. Du vil også trenge en resept fra legen din for denne typen prevensjon. De fleste kvinner finner prevensjon skutt å være en svært enkel metode for prevensjon. Du trenger ikke å huske å ta en pille hver dag og trenger bare å få skutt hver tredje måned. Du må gå til legen din for å motta din skutt hver gang, og noen kvinner finner dette å være litt upraktisk. Det er også svært viktig å få skutt i løpet av tre måneders varighet. Hvis du venter lenger enn tre måneder å få skutt, er sjansene dine for å bli gravid øker sterkt.
 3. 3
  Hvis du er villig til å bruke litt ekstra penger, kan du få en form for prevensjon som du vil bare nødt til å endre hvert tredje år. Det finnes en rekke implantasjon stenger som er anvendt som en indre form for hormonell prevensjon. Det er en veldig liten stang at legen setter inn armen. Legen din vil nummen området av armen hvor stangen skal settes inn og det vil bare ta noen få minutter å sette stangen.
  • Hvis du bestemmer deg for at en implantasjonsutstyr ikke er riktig for deg, kan den fjernes når som helst av legen din. Denne prosessen tar litt lengre tid enn implantasjon, men det kan gjøres veldig enkelt.
 4. 4
  Begynne å bruke vaginal prevensjon ringer på en dag som du og legen din bestemmer er best for deg. Som p-piller, hvis du begynner å bruke ringen i løpet av de fem dagene etter mensen begynner, vil du være beskyttet umiddelbart. Du må sette ringen deg inn i skjeden din, og la den på plass i tre uker på rad. Etter tre uker, vil du fjerne den for en uke og deretter begynne på nytt for de neste tre ukene. Ringen trenger ikke å bli fjernet under samleie og skal sitte på plass lett for hele tre uker.
 5. 5
  Tenk at spiralen for prevensjon. Den største forskjellen mellom en intrauterine enhet (IUD) og en vaginal ring er at spiralen må settes inn av lege. En spiral kan vare i opptil tolv år og er veldig billig fordi du bare må få det inn én gang i løpet av denne perioden. Imidlertid har spiralen vært kjent for å forårsake noen ubehag for kvinner da har det satt inn. Noen leger vil gi deg smerte medisiner for å ta etter at det er satt inn.
  • Vær oppmerksom på at når du går å ha spiralen satt inn, kan det være lurt å få noen til å kjøre deg til din avtale. Det kan også være en god idé å fjerne tidsplanen for dagen, slik at du kan hvile før ubehaget forsvinner.

Tips

 • Det er viktig å forstå at selv om en prevensjon metode som er riktig for en kvinne, kan det ikke være riktig for den neste kvinnen. Enhver kvinnes kropp er forskjellig, noe som gjør det svært viktig å diskutere ulike typer prevensjon med legen din. Alltid være veldig ærlig med legen din om sexlivet ditt liv og din kropp.
 • Sørg for å diskutere med legen din eventuelle bivirkninger de ulike typer prevensjon kan ha.

Advarsler

 • Det er alltid lurt å ha en helsesjekk opp med legen din før du tar prevensjon.
 • Les advarslene som følger med enhver metode for prevensjon. Hvis du har spørsmål eller usikkerhet, kontakt lege eller helsepersonell for ytterligere råd. Dette er spesielt viktig hvis advarslene diskutere noen betingelse at du kan ha eller at du er klar over som å være i familien din.