Wkeno

Hvordan rengjøre neseborene

Nesen produserer klissete slim for å fange ørsmå støvpartikler som kan være skadelig for lungene. Men dette slimet kan bli harde og tette neseborene. Her er hvordan du rengjør dem ut smertefritt og enkelt.

Trinn

Hvordan rengjøre neseborene. Bland en mild saltløsning.
Hvordan rengjøre neseborene. Bland en mild saltløsning.

Metode en: nasal vanning (neti potten)

 1. 1
  Vask hendene. Bruk såpe og varmt vann for å vaske hendene før du setter i gang, og dermed hindre deg fra å få en ekkel bihulebetennelse.
 2. 2
  Bland en mild saltløsning. Rør et par kopper varmt vann med en eller to teskjeer salt. Det er ingen grunn til å følge nøyaktige målinger, bare unngå å bruke for mye salt, som kan irritere nese.
  • Hvorfor bruke saltvann i stedet for vanlig vann? Fordi saltvannsoppløsning har et svakt surt pH-verdi, som virker som et antibakterielt middel slik som det fuktende neseslimhinnen. Så du skal rense nesen på to nivåer: fysisk skylle ut eventuelle blokkeringer, og nøytralisere eventuelle leftover bakterier.
  • Bruk filtrert eller destillert vann. Jo renere vann, jo bedre saltvann vil bli. Hvis du har grunn til å mistenke at vannet er forurenset, koke det først - de sensitive membraner av nesen er spesielt utsatt for infeksjoner som hjernehinnebetennelse.
  • Varme opp vannet til en behagelig temperatur. Vann som er for varmt eller for kaldt vil føle ubehag i nesen din, så ta den med til en fin lunken temperatur.
  • Bruk pickling salt i stedet for bordsalt (valgfritt). Hvis du planlegger å gjøre dette ofte, bør du vurdere å kjøpe pickling salt for din nese løsninger. Bordsalt inneholder anti-caking agenter og andre tilsetningsstoffer som du ikke nødvendigvis ønsker i bihulene.
 3. 3
  Sett saltoppløsning i nesen. Du har to grunnleggende alternativer for å få den løsningen inn din nese passasjer. Enten ett verk - det avhenger bare av hvilken du er mer komfortabel med å bruke.
  • Fnyse saltvann. Samle løsningen i cupped hender. Len deg over vasken, slik at ansiktet peker mot gulvet, og inhalerer løsningen gjennom nesen. Det vil føles rart, men du er plassert slik at vannet vil renne tilbake ut av nesen, ikke ned i halsen din og inn i lungene.
  • Bruk en neti potten. Fyll en neti pott med saltløsning. Len deg over vasken slik at ansiktet peker mot gulvet og bøye hodet til den ene siden. Bruk neti potten for å helle løsningen i den øverste neseboret (nærmest taket) og la det renne ut av bunnen nesebor.
 4. 4
  Ikke få panikk! Det vil føles rart å ha vann i nesen, men ikke frik ut - så lenge du lener seg over vasken, er du helt fint. Puster gjennom munnen gjennom hele prosessen vil hjelpe deg å føle at du ikke er i fare for drukning.
 5. 5
  Gjenta vanning to eller tre ganger i uken. Vanlig vanning nasal har vist seg å lindre kronisk lunger, samt minsket avhengighet av steroid-baserte nesespray benyttes av kroniske allergikere.

Metode to: ved hjelp av en vev

 1. 1
  Få litt privatliv. Grave rundt nesen foran andre mennesker regnes som uhøflig i de fleste kulturer. Hvis du kan finne et speil for å kontrollere arbeidet, er det enda bedre.
 2. 2
  Vask hendene. Nesen er en følsom slimhinne, noe som gjør den sårbar for bakterier og infeksjoner. Gi hendene en god skrubb med såpe og varmt vann, eller i det minste gni litt rensemiddel på dem.
 3. 3
  Blåse nesen med en vev. Dette skal fjerne neseborene meste av veien, og det vil hjelpe løsne noe sta. Her er den mest effektive måten å gjøre det:
  • Hold vevet opp til nesen, over begge neseborene.
  • Plugg den ene neseboret. Bare trykk det mot midten av nesen med hånden og vev, til du ikke kan blåse luft gjennom den.
  • Blåse luft ut nesen. Du skal bare utvise snørr fra neseboret du ikke blokkere. Blås helt til all luft er ute av lungene.
  • Slipp trykket fra blokkert nesebor, koble den andre neseboret med den andre hånden, og blåse nytt. Du bør utvise snørr bare fra neseboret du hadde blokkert den første gangen du blåste.
  • Tørk eventuelle gjenværende snørr fra bunnen av nesen.
 4. 4
  Blåse nytt (valgfritt). Hvis du fremdeles føler deg litt slimete, få et friskt vev og blåse begge neseborene igjen. Hvis ikke, gå videre til neste trinn.
 5. 5
  Spot-rense eventuelle gjenværende slim. Plukke på nesen er aldri en helt hygienisk ting å gjøre, men du kan trekke den av i en klemme. Her er hvordan du gjør det så trygt som mulig.
  • Få en frisk vev, og brett den over poenget med pekefingeren.
  • Sett inn vev dekket finger inn i et nesebor, og forsiktig dra rundt kanten for å fange noen snørr.
  • Flytte en ren del av vevet til tuppen av fingeren, og gjenta med det andre neseboret.
 6. 6
  Kontrollere arbeidet i speilet (valgfritt). Hvis du tilfeldigvis være nær et speil, bruk den! Bøy hodet bakover, og sørge for at begge neseborene ser klart.
 7. 7
  Vask hendene igjen. Når du er ferdig, rydde opp hendene igjen for å sørge for at du ikke har noen leftover snørr på dem. Nyt resten av dagen med et vakkert klart nese!

Tips

 • Hvis du finner ut at snørr er rød og flassende, stopp umiddelbart så du kan plukke på en skorpe. La det gro.
 • Tenk nasal strimler hvis du stole på nesen for å puste. Idrettsutøvere noen ganger bære dem, og hvis slitt rett de merkbart forbedre nasal pusting, spesielt hvis du er overbelastet.

Advarsler

 • Ikke sette fingeren i neseboret for dypt. Du kan skade membranene.

Ting du trenger

 • Personvern
 • Vev
 • Mirror (valgfritt)