Wkeno

Hvordan være glutenfri

Gluten er et protein som finnes i hvete og et antall av andre kornsorter, inkludert havre, rug og bygg. Personer med cøliaki vil finne at å spise gluten kan forårsake intestinal skade, noe som resulterer i manglende evne til å absorbere næringsstoffer. Noen mennesker som ikke har cøliaki kan likevel være gluten-intolerant. De kan lide en rekke symptomer på sykdom uten faktisk opplever intestinal skade. I begge tilfeller kan en person trenger for å unngå mat laget av korn som inneholder gluten, inkludert de fleste typer brød, pasta, pizza, bakverk og kaker. Dette kan innebære en betydelig endring i kosten og kan vise seg å være temmelig vanskelig. Denne artikkelen beskriver trinnene du kan ta for å bli glutenfri.

Trinn

Hvordan være glutenfri. Pass på at det er gluten-fri.
Hvordan være glutenfri. Pass på at det er gluten-fri.

Å være glutenfri

 1. 1
  Utdanne deg selv. Fordi gluten finnes i mange forskjellige matvarer, er det mye å lære hvis du ønsker å unngå det.
  • Ikke forveksle "hvete-fri" med "gluten-free". Et produkt som er merket "hvete-fritt" kan inneholde gluten i form av korn som rug, bygg og havre. I tillegg kan en gluten-fri produktet inneholder proteiner som ikke er egnet for noen som er allergisk mot hvete.
  • Forstå hva det betyr å være "glutenfri". Det er ingen konsistent definisjon av hva 'gluten-fri "betyr. Det er imidlertid en internasjonal standard for "glutenfrie" produkter fremstilt av korn som inneholder gluten. Dette er Codex Alimentarius, og det tillater produkter for å bli kalt "glutenfri" hvis det er mindre enn 200 deler per million av gluten i det ferdige produktet. Mange produsenter følger denne standarden.
   • En ny standard er blitt foreslått for glutenfrie produkter laget av matvarer som ikke naturlig inneholder gluten. Dette vil gi et produkt å bli kalt "glutenfri" hvis det er mindre enn 20 deler per million av gluten i det ferdige produktet. Det er ikke alltid mulig å lage produkter helt uten gluten, fordi små mengder mat som inneholder gluten kunne komme inn i disse produktene når de blir gjort eller transporteres. Imidlertid er 20 deler per million et meget lavt nivå.
  • Les så mye du kan om ulike matvarer. Bearbeidet mat kan være et problem når det kommer til skjult gluten. Selv etter mange år med å være glutenfri, kan du likevel være å oppdage nye produkter som inneholder gluten. Eksempler på slike kilder inkluderer noen glukose sirup, røkt mat, iskrem og tomat ketchup.
 2. 2
  Pass på at det er gluten-fri. Det er den eneste måten å beskytte din helse hvis du er gluten-sensitive.
  • Les emballasjen. Siden november 2005 ferdigpakkede matvarer som selges i EU må vise tydelig på etiketten hvis de (eller noen av deres ingredienser) inneholder kilder til gluten. Dette gjelder selv om kildene er spesielt behandlet for å fjerne gluten. Husk at dette EU-forskriften gjelder bare til korn og at andre matvarer som inneholder gluten - slik som noen glukose sirup - needn't bli identifisert som gluten kilder.
  • Forskning på internett. Du kan sjekke mange bearbeidet mat og deres individuelle ingredienser ved å søke på nettet.
  • Sjekke innholdsstoffene i dine medisiner. Noen medisiner inneholder gluten i form av stivelse og fyllstoff. Dersom emballasjen ikke oversikt over ingredienser, sjekk med apoteket, som kan være i stand til å foreslå glutenfrie alternativer.
  • Se etter ingredienser i husholdningsprodukter - spesielt sminke, sjampo og hud kremer. Du kan også være lurt å sjekke på innholdet i barnas kunst forsyninger og også boligbygging forsyninger. Folk varierer i sensitivitet deres, men du kan oppleve at du absorberer nok gluten fra slike produkter til å forårsake en reaksjon.
  • Aldri spise noe uten å vite hva som er i den. (Ingen flere hemmelige ingredienser i din tantes spesiell oppskrift!) Vær høflig vedvarende. Forklar tydelig hvorfor du trenger å vite nøyaktig hva du blir servert. Bare fjerne krutonger fra gluten-forurenset suppe er ikke nok. Du er ikke å være pushy, du er bare å beskytte din helse. Være fint om det, men hvis du ønsker å bli invitert tilbake.
 3. 3
  Finn andre gluten-sensitive personer. Du kan få mye støtte - og mye informasjon - fra lokale organisasjoner og internett grupper. Det er verdt å vurdere selv om du vanligvis ikke en snekker.
 4. 4
  Vær forberedt. Litt planlegging kan virkelig beskytte din helse og gjøre det enklere å være glutenfri.
  • Ha et eget skap for glutenfrie produkter for å hindre forurensning. Hvis dette ikke er mulig, minst reserve en øverste hylle for glutenfrie varer. Vær spesielt forsiktig med å dele syltetøy, smør, brødristere og andre elementer regelmessig assosiert med brød eller andre gluten produkter.
  • Pass på å rengjøre overflater på kjøkkenet og har rene redskaper før forbereder noen glutenfri mat.
  • Tenke fremover til ferier, fester og andre festligheter. Planlegg glutenfri mat i god tid slik at du vet hva du skal spise. Dersom en part er i andres hus, tilby å ta med litt mat til å dele - gluten-fri, selvfølgelig!
  • Planlegg dine reiser med mat i tankene. Det kan være praktisk å holde en nødsituasjon reise-pakke med glutenfri snacks - som popcorn - å ta på turer.
 5. 5
  Ikke anta at du vil aldri spise noen av dine favoritt mat. Nå som mange mennesker spiser gluten-fri ved valg fordi de tror det er et sunnere alternativ, er det mye lettere å finne glutenfrie produkter i supermarkeder og naturlig mat butikker. Det er også mange glutenfrie oppskrifter tilgjengelig. Hvis du er en trygg kokk, kan du selv tilpasse dine favorittoppskrifter til glutenfrie versjoner selv!
 6. 6
  Fokuser på hva du kan spise. Selv om det er noen ting du ikke kan spise, det er faktisk mange flere som du kan:
   • Korn og frø: ris, mais, quinoa, tapioca, sago, bokhvete, og sorghum
   • Kjøtt, fisk og egg: alle er i utgangspunktet fint - bare sjekk eventuelle belegg, sauser og krydder du legger til. Sjekk wafer-tynne kjøtt, også. (Noen ganger hvetemel er lagt for å gjøre dem skrelle hverandre lettere). Ved bestilling av fisk i en restaurant, sjekke med kokk - noen ganger fisken er stekt med mel for å stoppe det fra fester seg til pannen.
   • Meieriprodukter: melk, fløte, ost og yoghurt. Sjekk noen ekstra ingredienser, og sjekke ferdig revet ost. (Noen ganger hvetemel er tilsatt for å hindre de lunter av ost klistrer seg sammen). I noen tilfeller cøliakere er meieri-intolerante grunn av intestinal skade. Denne situasjonen kan bedres over tid, og det er viktig å holde spise meieriprodukter i moderate mengder under utvinning (kanskje litt ost en gang i blant) for å unngå permanent meieri-intoleranse.
   • Mel: ris, mais, potet, mais, Graham, soya, kikert, durra, tapioca og kastanje mel er alle OK - men sjekk etiketten for mulig forurensning
   • Frukt: alle frukter er naturlig glutenfritt. Sjekk ferdige pai fyllinger, skjønt, da disse kan være tykkere med mel
   • Grønnsaker: alle grønnsaker er naturlig glutenfritt, men sjekk eventuelle belegg, sauser og krydder
   • Fett: du kan spise smør, margarin og oljer, men unngå talg og sjekke magre pålegg
   • Frokostblanding: dette kan være vanskelig. Sjekk nøye og unngå merker som inneholder hvete, havre, bygg, rug, eller maltekstrakt. Ingen Rice Krispies! Dette inneholder byggmaltekstrakt. Glutenfri müsli er bra, men koke grundig hvis det er laget av knust ris. Legg frukt for smaken!
   • Brød, kjeks og crispbreads, kaker, kaker, småkaker, kjeks, pizza og pasta: unngå alle de konvensjonelle seg, og spiser bare dem som er merket som gluten-fri eller de du har laget selv og vet å være glutenfri. Toast eller mikrobølgeovn brød produkter før spising, å oppdatere dem - de vil smake mye bedre
   • Suppe og sauser: sjekk hver gang, har i tilfelle hvetemel blitt lagt til som et fortykningsmiddel.
   • Paier, paier, tø opp og terter: Ta samme forholdsregler som med brød produkter.
   • Puddinger og desserter: sjekk hver gang - marengs, gelé og de fleste iskrem og sorbeter vil være fint, men med mindre spesielt merket glutenfrie, ostekaker og paier, etc. vil ikke være bra for deg
   • Snacks: nøtter, rosiner og frø er alt naturlig glutenfritt, men sjekk noen ekstra belegg og sjekk alle pakker med potetgull (chips) og andre salte snacks. Du kan bli lurt av disse elementene, spesielt når oppskriftene endres. Sjekk hver etikett, på grunn av forurensning problemer.
   • Søtsaker (godteri): sjekk hver gang - sjokolade er vanligvis OK å spise, men ikke hvis det dekker en kjeks! Noen søtsaker inneholder hvete eller lakris.
   • Alkohol: vin, sprit, likører, de fleste whisky og cider - unngå real ale, øl, lager og stout (hvis ikke spesifikt merket som glutenfri).
   • Brus: kaffe, te, juice, kakao, brus og de fleste saft - men sjekk at de ikke inneholder bygg eller "cloud", og ikke drikker drikker fra salgsautomater.
   • Krydder og krydder: ren salt, pepper, urter, eddik. Sjekk krydder og sennep pulver for ekstra mel.
   • Sprer og syltetøy: syltetøy, marmelade, honning, Marmite (British pålegg), mutter Butters.
   • Pickles og dressinger: sjekk etiketter hver gang.
   • Matlaging ingredienser: gjær, natron og kremen av tartar - sjekk bakepulver for ekstra mel.
  • Glutenfrie drikke:
   • Vann Enten fat, mineralvann eller flaske, vann bør være i orden. Det er ingen gluten i rent vann, og vi bør alle være å drikke mer av det.
   • Ren fruktjuice - ingen gluten i dette - bare smak og vitaminer
  • Vær forsiktig om "smoothies." Dette er noen ganger bare juice og yoghurt, men noen ganger har andre ingredienser, så sørg for å sjekke.
   • Melk er glutenfri. Hvis du er laktose-intolerant, eller unngå meieriprodukter av andre grunner, kan du prøve soya melk eller ris melk (sjekk etiketten for forurensning). Du kan være i stand til å håndtere geitemelk. Hvis du finner er du intolerant overfor soya, kan det være tarmen-relatert og bør klare opp over tid.
   • Probiotiske drikker er en ny trend. Sjekk dem, men de bør være fint hvis du kan håndtere meieriprodukter.
   • Vanlig te er glutenfri, som er noe melk eller sukker som du legger til, men vær forsiktig med drikke fra automatene, ettersom det kan være på tvers av kontakt med andre produkter.
   • Urte eller frukt te og infusjoner er trolig gluten-fri.
   • Vanlig kaffe er gluten-fri (som er melk og og sukker), men vær forsiktig med smakstilsetninger og andre tillegg (f.eks noen sjokolade pålegg til å gå på cappuccino, latte, etc). Igjen, vær forsiktig med å bruke automatene.
   • Pure instant sikori er gluten-fri, men noen kaffeerstatninger som sikori blander eller koffeinfri drikke kan inneholde gluten.
   • Drikke: ren kakao pulver er gluten-fri, men sjekk drikking sjokolade, fordi dette kan inneholde hvete.
   • Mest brus er gluten-fri, men vær oppmerksom på "cloud". Dette kan være hvete-basert.
   • De fleste frukt saft er glutenfrie, men ikke drikk "frukt og bygg" saft.
   • Cider, sherry, portvin og likører er glutenfrie. Noen sterkvin og sherry kan inneholde karamell farge, som kan være avledet fra hvete stivelse, men inneholder ikke påviselig gluten og regnes for å være glutenfri.
   • Vin bør være glutenfri om fortsatt, musserende, søt eller tørr, selv om det er rapporter om at noen australske viner er behandlet med hydrolysert hvetegluten som en del av fining prosessen. Igjen, er nivået av gluten ikke påvises i det endelige produkt, og det anses å være gluten-fri.
   • Spirits antas å være gluten-fri som et resultat av destillasjonsprosessen, så lenge ikke noe gluten produkt tilsettes etterpå. Men mange ånder laget av gluten korn, og noen mennesker kan være følsomme for dem. Vær forsiktig med cocktails, og noen kan inneholde gluten.
 7. 7
  Sørg for at familie og venner forstår hvor viktig det er at du helt unngå gluten. Hvis du er cøliaki eller gluten-intolerante, sørg for å prise de som mate eller dele mat med deg når ting går bra. Hvis det gjøres feil og noen tar det lett, sørg for å forklare tydelig konsekvensene vil du lider som følge av feil. Hvis du ikke si opp, mens andre kan ikke ta situasjonen alvorlig nok til å forhindre fremtidige problemer.

Tips

 • Det er best å lese etikettene hver gang du kjøper en matvare. Du vet aldri når produsenten kan endre ingredienser.
 • Ikke glem at drikkevarer kan inneholde gluten - enten de er alkoholiker eller ikke.
 • Det kan være vanskelig å justere til en glutenfri diett, men husk hvor mye bedre du vil føle en dag - spesielt hvis du har cøliaki. Den helbredende prosessen kan synes å ta en evighet (noen tilfeller kan vare to år eller mer). Tarmen vil gro til slutt. Du vil føle deg bedre. All din innsats vil være verdt det.
 • Mange mennesker som er gluten-intolerant eller cøliaki finner ut at de også har problemer med ikke-glutenous matvarer som soya. Hvis symptomene forblir tross for å ha fjernet gluten-holdige produkter fra kostholdet ditt for en stund, så det kan være lurt å utforske den muligheten.
 • Vær forberedt på å forklare gluten diett ofte, og noen ganger om og om igjen. Nei, det er ikke en kjepphest. Ja, det er et medisinsk behov. Nei, det vil ikke gå bort.
 • I de tidlige stadiene av å vedta en glutenfri diett, kan det være best å fokusere på å spise ikke-bearbeidet mat som fersk kjøtt og fisk, ris og frisk frukt og grønnsaker som vil hjelpe deg å unngå gluten forurensning. Du kan deretter gradvis identifisere bearbeidet mat du mener er glutenfri. Søke på internett kan bidra til å identifisere slike matvarer. Du kan legge dem til din diett én etter én, og gir deg muligheten til å se om du reagerer på dem eller om de er en trygg mat for deg.

Advarsler

 • Flere typer av "alternative" korn ofte finnes i brød og andre produkter fra helsekostforretninger er faktisk varianter eller hybrider av hvete planter. Disse inkluderer teff, spelt, bulgur, couscous, durumhvete, semulegryn, Kamut, og triticale. Noen av disse korn kan inneholde gluten.
 • Bare fordi noen mennesker har vedtatt glutenfri diett av helsemessige årsaker, ikke anta at bare å unngå gluten vil føre til god helse. Kvaliteten på maten du spiser er like viktig som å unngå gluten. Glutenfri junk food er ikke noe bedre for deg enn vanlig junk food.
 • Ikke noen gang bli overtalt av folk å si "bare en bløtkake / smultring / stykke quiche ikke vil skade". Det vil, selv om du ikke kan føle noen forskjell. Forbruker noe gluten i det hele tatt kan spise unna på tynntarmen og forsinke utvinningen. Ikke gjør det!
 • Enkelte ernæringseksperter mener at en glutenfri diett er ikke tilrådelig for dem som ikke har cøliaki eller som ikke er gluten-sensitive. Med andre ord, kan de fleste ha nytte av å konsumere gluten.