Wkeno

Hvordan vite om du er blodfattig

Anemi er en tilstand der vev og organer i kroppen din er fratatt nødvendig oksygen fordi røde blodceller er for lavt, eller de røde blodlegemene fungerer ikke riktig. Det er mer enn 400 forskjellige identifiserte typer anemi, og de faller inn i tre generelle kategorier: ernæringsmessige, tidlig ervervet, eller genetisk. Selv om anemi symptomer er i utgangspunktet det samme, varierer behandling avhengig av type.

Trinn

Hvordan vite om du er blodfattig. Snakk med legen din om de symptomene du opplever, og gi ham informasjon om kosthold, livsstil og familiens helse historie.
Hvordan vite om du er blodfattig. Snakk med legen din om de symptomene du opplever, og gi ham informasjon om kosthold, livsstil og familiens helse historie.

Kontakt legen din hvis du mistenker at du er blodfattig

 1. 1
  Snakk med legen din om de symptomene du opplever, og gi ham informasjon om kosthold, livsstil og familiens helse historie.
 2. 2
  Få en blodprøve for å bestemme formen og telling av de røde blodcellene.
  • Dersom lab resultatene er positive for anemi, vil de også fortelle legen hvilken type blodmangel du har.
  • Behandling for ernæringsmessige anemi er endringer i kosthold, vitamin og jern og kosttilskudd eller vitamin B-12 injeksjoner. Tidlig ervervede eller genetisk anemi kan kreve transfusjon av røde blodceller eller hormon injeksjoner.

Gjør deg kjent med symptomer på anemi

 1. 1
  Se etter symptomer på mild anemi - mange mennesker forveksler anemi med andre plager.
  • Lider av mild anemi ofte klager over en generell følelse av ubehag. Du kan føle at du alltid er sliten og ikke føler seg uthvilt etter en hel natts søvn.
  • Følelser av lys headiness, svimmelhet eller besvimelse kan også være en tidlig indikator på anemi.
 2. 2
  Vær oppmerksom på tegn på at du er moderat blodfattig. Dine milde anemi symptomer kan forverres, og nye kan utvikle seg.
  • Hvis anemi utvikler seg, vil symptomene begynner å bli synlige i utseendet ditt. Se etter plankegjerde i huden din, spesielt i de bretter på håndflatene under neglene, og rundt øynene og lokk. Dine lepper kan begynne å miste sin røde farge og ser blålig.
  • Moderat anemi kan føre til kortpustethet.
 3. 3
  Gjenkjenne indikasjoner på at anemi er alvorlig eller kronisk.
  • Alvorlig anemi fører til svimmelhet og besvimelse episoder.
  • Hjertefrekvensen kan øke, eller du kan være kortpustet ofte.

Tips

 • Noen mennesker som lider av kosttilskudd anemi klager over alltid kuldefølelse. Iron spiller en stor rolle i å hjelpe våre organer for å regulere temperaturen. Unngå ernæringsmessige anemi ved å spise mat som er høy i jern daglig.
 • Ervervet anemi er forårsaket av eksponering for giftstoffer, virus, kjemikalier eller stoffer som hindrer kroppen fra å lage friske røde blodceller.
 • Det finnes mange typer anemi som faller inn i den genetiske kategori, inkludert sigdcelleanemi og hemolytisk anemi. Noen mennesker bærer en predisposisjon for disse anemias hvis en eller begge av foreldrene hadde tilstanden.
 • Trekk bunnen øyelokket ned og se på de røde linjene i øynene. Hvis de er knallrøde det er OK. Hvis de er lyse eller lyserødt, kan du ha anemi. Kan være å se på en sunn persons øyne å se forskjellen kan hjelpe.

Advarsler

 • Svangerskapet øker en kvinnes sjansene for å bli blodfattig fordi kravene som stilles til kroppen hennes øke hennes behov for folsyre og jern. Væskeretensjon kan også svekke den røde blodlegemer. Gravide kvinner bør alltid supplere kosten med diett foreskrevet vitaminer og kosttilskudd.
 • Selv anemi kan oppstå i alle aldre og for begge kjønn, små barn og pre-menopausale kvinner har størst risiko. Postmenopausale kvinner og voksne og unge menn har lavest risiko.
 • Kroniske eller alvorlige forhold som forårsaker blødning eller hevelse øke risikoen for anemi.