Wkeno

Hvordan å gjenkjenne prostata kreft symptomer

Prostatakreft rangerer femte blant dødsårsakene for menn over 45 år. Etter lungekreft, er prostatakreft den nest største dødsårsaken blant alle menn i Europa, for australske menn, er det den nest vanligste kreftformen etter non-melanom hudkreft. Risikoen for å bli diagnostisert med prostatakreft i en alder av 85 er en i fem.

Eksperter vet ikke hvordan man kan forebygge prostatakreft, heller ikke de vet hvordan en mann blir denne kreftformen. Mens tidlig oppdagelse kan sikre større muligheter for behandling og høyere forekomst av remisjon etter behandling, tegn og symptomer på prostatakreft vanligvis ikke vises før kreften er mer avansert, og som sådan, får tidlig screening sjekker kan være viktig. Den følgende artikkelen vil hjelpe deg å gjenkjenne visse symptomer på prostata kreft hvis de dukker opp, samt øke din bevissthet om betydningen av testing for prostatakreft.

Trinn

Hvordan å gjenkjenne prostata kreft symptomer. Forstå hva prostatakreft er.
Hvordan å gjenkjenne prostata kreft symptomer. Forstå hva prostatakreft er.
 1. 1
  Forstå hva prostatakreft er. Den prostatakjertel ligger under en manns blære og omgir den øvre del av urinrøret. Prostatacancer er en ondartet svulst i prostata. Vanligvis er det langsom voksende og tidlig prostatakreft viser ofte ingen symptomer. Det kan skje på to måter:
  • Tidlig prostatakreft: Dette er også kjent som lokal prostatakreft. Kreften er inneholdt i prostata, og kan også være tilstede i årevis uten å forårsake noen problemer
  • Avansert prostatakreft: På dette stadiet, har kreften spredd seg utenfor prostata og har gått inn andre deler av kroppen og vev. Prostatakreft kan spre seg til lymfeknuter i bekkenet og til andre deler av kroppen gjennom blodet, for eksempel og bein.
 2. 2
  Vite om du er i faresonen. Mens alle mennesker står i fare for prostatakreft, er det noen menn som har økt risiko faktorer. Menn har større risiko inkluderer:
  • Menn som har en far eller bror som har hatt prostatakreft. Denne risikoen er høyere hvis din slektning hadde prostatakreft i tidlig alder, eller hvis du har mer enn én slektning som har hatt prostatakreft.
  • Menn av afrikansk avstamning har høyere risiko for prostatakreft enn menn av europeisk eller asiatisk avstamning.
  • Eldre menn. Risikoen for å få prostata kreft øker raskt etter fylte 50 år. Over halvparten av nye diagnoser av prostatakreft påvirke menn over 70 år.
  • Eksponering for Agent Orange øker risikoen for å få prostatakreft.
  • Mens en diett høy i animalsk fett og lite frukt, grønnsaker og fisk har noen sammenheng med prostatakreft, så langt er det ingen bevis om miljø-og livsstilsfaktorer. Fedme øker sjansene for å dø av prostatakreft dersom diagnosen. Selv uten vissheten om kosttilskudd lenker, av hensyn til generell god helse, er det viktig å spise sunt.
 3. 3
  Vær oppmerksom på at det kan være noen symptomer til stede. Mange menn med prostatakreft har ofte ingen symptomer i det hele tatt. Hvis symptomene ikke vises, se etter:
  • Smerter eller svie ved vannlating.
  • Svake eller forstyrret flyten av urin.
  • Manglende evne til å urinere.
  • Hyppig vannlating, særlig om natten.
  • Blod i urinen.
  • Ustanselig smerter i nedre ryggen, bekkenet, eller lår.
  • Impotens.
  • Legg merke til at symptomene kan også gjelde for andre sykdommer. Symptomene kan også bety mindre sykdommer som en forstørret prostata (BPE eller godartet forstørret prostata) eller en infeksjon i prostata (prostatis).
 4. 4
  Kontakt legen din hvis du opplever noen av symptomene nevnt eller hvis du er i faresonen. Gitt at det kan være noen symptomer til stede, hvis du faller innenfor risikofaktorer, er det viktig å diskutere screening og testing behov med legen din. Du bør være i stand til å få screening fra familien din lege, spesielt der du er over 60, eller har sterk familie historie av prostata kreft. Vær oppmerksom på at tester for prostatakreft er ikke 100 prosent nøyaktig, og at noen medisinske eksperter er ikke overbevist om behovet for testing. Faktisk er det en bekymring for at diagnosen kan føre til unødvendig behandling som bærer sine egne negative virkninger på livskvalitet. På den annen side er det enkelte menn velger å ha en test ved alderen 35-40, for å etablere et "grunnlinje" PSA-nivå for fremtidig sammenligning med prøvene som de eldes. Hvis du velger screening etter diskutere alle konsekvenser med legen din, kan du bli utsatt for følgende tester:
  • DRE eller digital (finger) endetarms eksamen. Under denne testen, legen setter en hansker og smurt finger inn i rektum. Legen mener den bakre delen av prostata for å inspisere sin størrelse og for å oppdage eventuelle særegen eller unormalt hardt områder.
  • PSA-test eller "prostata-spesifikt antigen" test. I denne testen er et lite utvalg av blod trekkes fra armen. Legen vil undersøke blodet for å se om PSA nivået er normalt, prostatakreft kan forårsake store mengder PSA å ende opp i blodet ditt. Det er pålitelig bevis for at PSA screening kan fange tidlig stadium prostata kreft.
  • Testing for og behandling av prostata kreft er mindre sannsynlighet for å være til nytte for eldre menn, særlig etter fylte 75 år.
  • Prognosen er god med tidlig behandling, men i enkelte tilfeller kan det være behov for behandling hvis en oppdaget prostatakreft har en langsom vekst mønster. Legen må avgjøre dine behov avhengig av en analyse av ditt tilfelle, for det er ingen one-size-fits-all behandling.

Tips

 • Det er en ny test som produserer en nøyaktig PSA resultat på 10 minutter kalt PSA Watch. Det er en håndholdt enhet der blodprøver kan settes inn, og enheten har en skjerm som viser resultatet 10 minutter senere. Du vil kanskje spørre legen din om denne testen er tilgjengelig.
 • Screening er en måte å finne ut om du trenger ytterligere testing for prostatakreft. Medisinske eksperter forskjellig seg imellom om nødvendigheten av screening. Av denne grunn valget mellom å gjennomgå disse testene er en sak som bør diskuteres mellom deg og legen din.

Advarsler

 • Noen prostata kreft er en alvorlig trussel fordi de vokser raskt, sprer seg til andre deler av kroppen, og forårsaker død.
 • Screening tester kan føre til ytterligere tester og behandling av en prostatakreft som kanskje aldri føre til komplikasjoner - noen behandlinger kan ha alvorlige bivirkninger, som impotens og inkontinens.