Wkeno

Hvordan ta vare på fjellsko

Mens alle fottøy til slutt slites ned, kan du øke sjansene for turskoene som varer lenger med riktig omsorg, spesielt høyere kvalitet støvler. Mange turgåere utlegget en god sum penger for en anstendig par fjellsko, så det er lurt å forlenge deres levetid og for å sikre at de forblir komfortabel, vanntett eller resistente, og støtte.

Omsorg for fjellsko er en sirkulær aktivitet som begynner med å bryte dem i første omgang, og deretter krever omsorg både mens bruk og etter hver tur.

Trinn

Hvordan ta vare på fjellsko. Brudd i dine nye fjellsko.
Hvordan ta vare på fjellsko. Brudd i dine nye fjellsko.
 1. 1
  Brudd i dine nye fjellsko. Når du først kjøpe et par tursko, bære dem rundt i huset og for korte lokale turer i utgangspunktet, for å bidra til å bryte dem i. Forhåpentligvis du hadde din vanlige når du kjøper på, så sørg for å bruke disse når bryte dem i også. Din vandring ekspedisjon vil være mye morsommere hvis de nye støvlene allerede har noen gi og liten slitasje på dem, ellers kan du oppdage at du er fokusert utelukkende på hvor mye de er såre deg i stedet for å nyte turen!
  • Hvis du ikke kan bryte i støvlene på lokale turer, bare forsøke en rolig tur i begynnelsen.
 2. 2
  Før du drar ut for, gjør en gang-over av turskoene for å sjekke at de er i topp stand. Mange problemer med fjellsko kan avverges ved starten, inkludert bryte dem inn, impregnering dem, og sjekke at støvelen er ikke behov for noen reparasjoner.
  • Hvis de trenger impregnering, gjør du det før du forlater hjemmet. Det er mye lettere i den komforten av ditt hjem enn å prøve å fikle med denne prosessen ute i villmarken. Den type impregnering agent du bør bruke, avhenger av merke og materiale fotturer boot, det anbefales at du spør på din forhandler for råd om riktig produkt eller lese instruksjonene fra produsenten enten online eller i noen litteratur som følger med støvlene. Vanligvis vanntetting produktet vil være oljebasert for lærstøvler og silikon-basert for stoff baserte støvler. Følg instruksjonene på produktet for impregnering.
  • Sjekk skolissene. Er de i god tilstand eller er en eller begge av dem tett mot brudd på grunn av slitasje? Er aiglets (aglets) i god form? Hvis det er på tide å endre skolissene, gjøre det, så det vil ikke være hyggelig å bryte et snøre mens du er ute fotturer.
  • Se etter løse maljer eller D-ringer, noen sprekker i lær eller annet materiale, løse såler, løse indre såler, skitt, frø og annet rusk inne i skoene, og løs søm hvor som helst. Ivareta alt du ser som kan bryte, løsne, eller slutte å fungere når ut fotturer - bedre nå enn midt i en regnstorm i dyp gjørme!
 3. 3
  Vær forberedt på å rengjøre støvlene dine regelmessig i løpet av fjelltur. Den type rensing som du vil kunne gjøre mens ute vil ikke være hvor som helst så grundig som den rene post-tur, men det hjelper å utføre noen grunnleggende rengjøringsoppgaver som hjelper omsorg for turskoene som du er på farten:
  • Fjern rusk fra bootsene etter dagens tur er slutt og du er på leir eller din hytte. Rett og slett tippe støvlene opp ned over et område vekk fra telt eller hytte og bang dem til å løsne smuss, frø og annet rusk som har samlet seg i dem i løpet av dagen fottur.
  • Trykk på par støvler godt sammen for å fjerne løs skitt fra utsiden av støvlene.
  • Ved hjelp av en pinne, eller andre skarpe gjenstander, grave gjørma ut av sålene på støvlene, ett om gangen.
  • Tillat våt støvler tid til å tørke over natten. Hvis du kan, for å stuff avis eller en varm klut inni dem hjelpe dem å holde sin form. La dem ved inngangen til teltet eller hytta eller henge dem opp utenfor hvis det ikke er sannsynligheten for regn over natten. Ikke tørk lærstøvler i direkte sollys, foran en ovn eller før bålet fordi varmen vil knekke dem.
  • Hvis Vandring i et, ta flere endringer av sokker og rotere disse i løpet av dagen for å fjerne de våte sokkene og legge tørre. Å gjøre dette bør bidra til å redusere fuktighet av støvlene dine. Over natten, sørg for å henge sokker til tørk - ikke greier dem inn i støvlene!
  • Hvis ikke la støvlene ut av teltet, eller de kan fryse og sprekke. Legg dem i en sovepose eller bruke dem som en nakkestøtte.
  • Gjenta disse daglige rengjøringsoppgaver for varigheten av din fjelltur. Og før du setter støvlene på hver morgen, riste dem opp ned for å fjerne biting eller andre besøkende.
 4. 4
  Rengjøre støvlene når du kommer tilbake fra fjelltur. Dette rene vil være en grundig ren, den du gjør før lagring.
  • Fjern alle og skitt fra støvlene. Som forklart ovenfor, tips dem opp ned og riste dem, så bang dem godt sammen for å frigjøre all løs skitt og søle. Deretter kan du bruke en pinne eller skarpt verktøy for å grave skitt ut av av støvlene. Bruk en hard børste for å fjerne gjenværende søle og skitt som har blitt caked på.
  • Tørk inn på støvelen for å fjerne salt fra svette. Bruk varmt vann til å vaske av salt og svette flekker.
  • Vask fjellsko i varmt, mildt såpevann for å fjerne alle spor av gjørme og skitt, du kan bruke en fille for å tørke over støvlene. Eller bruk en proprietær renere anbefalt av produsenten - alltid være sikker på å lese produsentens advarsler om hva du kan og ikke kan bruke til å rengjøre støvlene med.
  • La det tørke vekk fra varme eller direkte sollys kilder.
  • Vanntette støvler. Denne jobben gjøres best etter rengjøring framfor å vente til din neste fjelltur. Som forklart tidligere, vil vanntett metode du bruker, avhenger av merke og materiale av støvelen. Oljebaserte waterproofers krever vanligvis 02:58 applikasjoner for hånd, mens silikon-baserte produkter kan ofte bli sprayet, gnidd, eller tørkes på å bruke et verktøy som følger med produktet. Følg alltid produsentens instruksjoner om påføring og tørking ganger.
 5. 5
  Sjekk den generelle tilstanden av støvlene. Før du setter støvlene bort, sjekk de samme grunnleggende at du sjekket før du tar støvlene fotturer. Spesielt erstatte slitasje blonder, løse maljer eller D-ringer, og slitte indre såler. I det minste, sette erstatning elementer ned på "må-kjøper" for neste besøk til fotturer boot forhandler slik at du vil ha varene før din neste tur.
 6. 6
  Bruk en lær balsam regelmessig for å stoppe skinn fjellsko tørker ut. Noen waterproofers kan ha balsam i dem, men ikke anta at de alle gjør. Vær spesielt oppmerksom på skrukker i skinn som disse kan sprekke når den er tørr.
 7. 7
  Oppbevar fjellsko. Siden fjellsko ikke pleier å brukes hele året rundt av folk flest, finne en egnet lagringsplass som er ute av veien, men likevel lett tilgjengelig når det trengs. Unngå fuktig lagring eller du kan ha problemer med mugg vekst. En sko treet er det beste virkemidlet for å lagre dem på lang sikt.
  • Lagrer ikke fjellsko i plastposer, og dette forhindrer dem fra å puste.

Tips

 • Hvis støvelen begynner å skille fra den eneste, bruker gummi lim, ikke superlim (superlim vil knuse) å lime dem sammen igjen.
 • Alltid banke skoene opp ned før du setter dem på. Dyr som edderkopper og skorpioner elsker å gjemme seg i støvlene.
 • Når du kjøper nye fjellsko, husk at føttene blir hovne når fotturer. Men ikke få dem for stor som noen bevegelse under vandring vil ende opp i forårsaker smerte gjennom mangel på støtte og friksjon.
 • Hvis du er usikker på hva produkter til bruk på støvlene dine, sjekk med boot produsenten eller forhandleren.
 • Etter at en Waterproofer, bruk en hårføner på lav varme til å smelte voks og hjelpe det synke inn Tørk overflødig off etter å gjøre dette og se "Advarsler" om denne metoden.
 • Det er alltid lurt å ha med deg ekstra skolisser når fotturer.

Advarsler

 • Ikke bruk mink olje til å behandle støvlene. Det vil over myke skinn og støvelen vil miste sin støtte.
 • Ikke over-olje eller over-voks fjellsko, da dette vil føre til at lær å begynne rotne. For mye olje vil også hindre støvler fra å beholde varmen.
 • Ikke noen gang bruke en ekstern varmekilde, som en hårføner eller en plass varmeapparatet, til støvlene dine for en lengre periode. Skinnet kan deformere. Å akselerere tørking stappe støvlene med tørt papir og la det absorbere fuktighet.

Ting du trenger

 • Egnet Waterproofer
 • Varmt vann og såpe
 • Pinne eller lommekniv
 • Børste
 • Shoe treet