Wkeno

Hvordan tenke selv

Når du aksepterer alt du blir fortalt uten spørsmål, åpner du døren for å bli manipulert. Hvis du ønsker å unngå å bli en annens marionett, følger du disse trinnene.

Trinn

Hvordan tenke selv. Se etter egoistiske motiver.
Hvordan tenke selv. Se etter egoistiske motiver.
 1. 1
  Still spørsmål, særlig spørsmålet "hvorfor?". Be alle (ikke bare de såkalte eksperter), og prøver å svare på dine egne spørsmål også. Når du får et svar, prøv å tenke på unntak, og spør deg selv hvorfor de unntak finnes. Aldri være fornøyd før du kommer til et svar som har svært få unntak.
 2. 2
  Se etter egoistiske motiver. Noen mennesker vil bli veldig irritert, og kanskje til og fornærmet, at du avhør noe de aksepterer uten spørsmål. Når folk ønsker du å tenke på en bestemt måte, er det fordi det fordeler seg på noen måte. Men at fordelen er ikke alltid åpenbar eller direkte.
  • Folk ønsker å adoptere sitt perspektiv fordi det gjør dem føler seg mer komfortabel og sikker (sikkerhet i tall).
  • Folks oppfatninger gjør det lettere for dem å føle seg som en god person. Disse menneskene ønsker ikke de tro utfordret fordi det er som om du var utfordrende dem personlig - det virker for dem at du er avhør deres "good-person-hood".
  • Folk er ofte prøver å se ut for din beste interesse, og virkelig ønsker å være i takt med sin tro uten å se inn i sine uttalelser noe ytterligere.
  • Folk bare ønsker å bli sett på som autoritativ og pålitelige, slik at de er personlig engasjert i hvorvidt du kjøpe inn det de sier. Det er derfor de tar det personlig hvis du ikke automatisk kjøpe i.
 3. 3
  Slutte å være et folk pleaser. Folk som ikke tenker for seg selv er ofte redd for å være uenig med andre, og redd for "rocking båten". En fritenker, derimot, baserer sin egen verdi på noe annet enn hva folk synes om dem. Disse menneskene kan likevel oppleve avvisning, ubehag og angst, men de vil fortsette å tenke selv.
  • I tilfeller der noen sier at han "bare ønsker det beste for deg," du kan bli anklaget for mistillit, og det kan gjøre at du føler deg skyldig. Men husk at alle som virkelig bryr seg om deg vil være villig til å tålmodig forklare sine synspunkt og hvorfor de føler det slik, og tillater deg å bestemme selv om det er nok bevis for deg.
 4. 4
  Gjør forskningen. Se inn uttalelser fra andre. Du vil bli overrasket over hvor mange ganger du vil finne massevis av bevis for å motsi uttalelser fra andre. Likevel, noen mennesker tut feilaktige opplysninger og aldri stiller spørsmål ved nøyaktigheten eller sannheten om hva de sier. Bruk Google eller gå til biblioteket og søke etter informasjon for å bevise eller motbevise uttalelser. Husk hvor du får "bevis" fra. Vær oppmerksom på at bare fordi du så det i en bok eller på internett, betyr det alene ikke gjør det sannheten. En rekke nettsteder ofte sett på som en skrift på kunnskap (Wikipedia er et godt eksempel på dette) kan faktisk bli redigert av absolutt alle, og sette inn falske opplysninger skjer (det er kjent som "wiki-salting").
 5. 5
  Avgjør om å si opp. Tenke selv er én ting, å uttrykke dine tanker er en annen. Hvis dine konklusjoner ikke er på linje med de andre, kan du holde dem for deg selv, eller presentere ditt eget perspektiv. Bare vær oppmerksom på at sistnevnte vil trolig føre til heftige diskusjoner (se ovenfor).
  • Når du har funnet bevis, en eller annen måte, kan du si ifra om det. "Ja, du vet når vi snakket sist gang, jeg var så interessert at jeg så det opp. Det er utrolig, ikke sant, vanskelig å tro, men sant!" Eller omvendt, du kan si: "Jeg vet det høres utrolig, og jeg hater å briste boblen fordi det er gøy å tro at kan være sant, men jeg kikket opp, og det ser ut som det ikke er sant. Jeg føler meg dårlig å være bærer av dårlige nyheter, men jeg tror ikke det er sant. Du kan se på (uansett hvor du har funnet din disproving bevis) og se selv. "
  • Hvis du heller vil unngå argumenter og debatter, ansette noen unnvikende manøvrer. Endre emnet, finne en grunn til å gå bort, eller bare si "jeg egentlig ikke ønsker å snakke om dette akkurat nå."
 6. 6
  Vær ydmyk. Når du bryte nyheten om at din venn passerer langs en falsk tale, la dem vite på en ydmyk og medfølende måte - ikke bare kommer i gol og gratulerte selv for avslørte en myte. Du kan se smart til andre for et minutt, men til din venn, du ser ut som en dust.
 7. 7
  Bor utenfor komfortsonen. Ikke bare vil noen mennesker være svært opprørt av din nekter å ta sine uttalelser til pålydende, men du vil også lære å stille spørsmål ved dine egne forutsetninger, og som kan gjøre at du føler deg fortapt og forvirret, som å gå inn i en mørkt rom. Det krever mot å møte usikkerhet. Vær modig.
 8. 8
  Beware lammelse av analysen. Når du tenker for deg selv, du tar fullt ansvar for ditt liv og dine handlinger, fordi du kan ikke si du var tillitsfulle andres dom. Dette kan være veldig nervepirrende, og føre til overdreven selvtillit tvil. Husk at å tenke selv betyr ikke å være sikker. Det betyr å ta avgjørelser basert på egne analyser, snarere enn andres. Det vil alltid være en viss grad av usikkerhet, uansett hva, at du må lære å akseptere og takle.

Tips

 • I kjernen, tenke selv krever at du være ydmyk og si "jeg vet virkelig ikke. Det er derfor jeg spør."
 • Vær sterk. Husk at du er den beste på hvem du er.